„Klubrádió
A lényeg

Román színekben folytathatja a legjobb magyar sakkozó, tiltakozik a szövetség

27/05/2022 14:09

| Szerző: Klubrádió

Egy szerb származású romániai milliárdostól "visszautasíthatatlan" szponzori ajánlatot kapott Rapport Richárd, a legjobb magyar sakkozó (a világranglista 5. helyezettje), hogy versenyezzen román színekben. A Magyar Sakkszövetség tiltakozik a "zászlóváltás" ellen és mindent megtesz, hogy Rapport magyar színekben folytassa – azonban a sakkozó édesapja a 24.hu-nak éppen azt emelte ki, hogy mennyire nem kapnak támogatást. Közben Szabó László, aki a sakkszövetség elnöke is, meghirdette a "A világ legjobb dolga magyarnak lenni!" programot.

A 24.hu számolt be elsőként arról, hogy a nemrég befejeződött 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású romániai milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapport Richárdnak, amelynek segítségével lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. Édesapja úgy tudja, a sakkozó már döntött, elfogadta az ajánlatot, amely azt is tartalmazza, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz.

Rapport Richárd tavaly ősszel került a legjobb tíz közé, 2009 óta nem volt ilyen, megjavította a hazai pontszámrekordot is. Nemrég a világranglista 5. helyén állt. Rapport a júniusban kezdődő világbajnok-jelöltek tornáján játszik, amelyiknek a győztese kihívhatja a norvég Magnus Carlsent. Az idei olimpián a szerb felesége miatt Belgrádban élő Rapport nem vállalta a játékot. A 2024-es olimpiát Magyarország rendezi, a legjobb játékos kiválása hatalmas veszteség lenne. A 2014-ben olimpiai ezüstérmes magyar csapatnak Rapport a tagja volt.

Lehetséges okok

A sakkozó nem szólalt meg az ügyben, édesapja, Rapport Tamás azonban a 24.hu-nak azt mondta, nemcsak Richárd, de úgy általában a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest. „Olyan, mint egy sivatag: sakkolimpia évében még fel-feltör egy kis víz az oázis mélyéről, amúgy a szárazság az úr. (...) Hacsak engem nem tekintünk annak, úgy fiamat eddigi pályafutása alatt ketten szponzorálták”.

A portál értesülései szerint 2021-ben és 2022-ben Rapport Richárd egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá. Az elmúlt években versenyeit, szekundánsokat, mindent önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva kapaszkodott fel a világranglista 5. helyére. 

A szövetség tiltakozik

A Magyar Sakkszövetség (MSSZ) tiltakozik Rapport Richárd „zászlóváltása” ellen és mindent megtesz, hogy a világranglistán ötödik nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen – mondta az MTI-nek Szabó László, az MSSZ elnöke.

„A FIDE jelezte számunkra, hogy Ricsi zászlóváltást kezdeményezett. Ilyen esetben az adott szövetségnek kilencven napja van, hogy tiltakozást nyújtson be. Mi feltettünk a FIDE-nek egy rakat kérdést, mivel a zászlóváltás szabályozása elég szabados, nagyvonalú, kértük, hogy értelmezzék a helyzetet” – mondta az MTI-nek Szabó László.

Kiemelte, a kilencven nap alatt Rapport Richárd továbbra is magyarként versenyezhet, illetve lehetősége van arra is, hogy semlegesként, FIDE-versenyzőként szerepeljen, de erről nincs hír. Azaz, a június 16-án kezdődő madridi világbajnokjelölti tornán, ahová a 26 éves magyar sakkozó bejutott, még semmiképpen nem indulhat román színekben.

Szabó László hangsúlyozta, kapcsolatban vannak a román szövetséggel, amely „nagyon korrekt” az ügyben, és szeretnék „sérülésmentesen” rendezni az esetet. A román szövetség közölte, Rapport kereste meg őket a kéréssel. 

Nem ritka

A sakkban nem ritka, hogy országot váltanak a versenyzők, az örményekkel olimpiai bajnok Levon Aronjan amerikai színekben versenyzik tavaly óta. Rapport esetében is felmerült korábban már az amerikai szál, de ennyire konkrét ajánlatot nem kapott, mint most Dragictól – teszi hozzá a Telex.

Rossz időzítés?

A 444hívta fel a figyelmet arra, hogy a sakkszövetség elnökeként is ténykedő Szabó László – aki emellett a Magyar Teátrumi Társaság titkára, a Nemzeti Színház PR-igazgatója, a Puskás musical producere és a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetője is – a Kommentár című lapban fejtette ki kultúrpolitikai gondolatait 13 pontban. Ezeket azzal összegzi, hogy  „A világ legjobb dolga magyarnak lenni!”, miközben, teszik hozzá a cikkben némi éllel, valószínűleg nem a világ legjobb dolga magyar sakkozónak lenni.