„Klubrádió
Hetes Stúdió

A magyar kormány alig tesz valamit a válság kezeléséért

16/05/2020 06:10

| Szerző: Klubdádió

Vírus, jogállamiság, kultúra a NER-ben, kitoloncolás; a második órában pedig dr. Lénárd Rita, a MOK alelnöke - ezek a Hetes Stúdió témái.

2020. május 16. Hetes Stúdió (2020. május 16., szombat 15:00)
106:36
00:00
Műsorvezetők: Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter
Vírus gazdasági és társadalmi következményei a régión belül talán Magyarországot érintik a legsúlyosabban. A magyar kormány mégis alig tesz valamit a válság kezeléséért – állítja Jávor Benedek, Budapest Brüsszeli Képviseletének vezetője. De beszélünk a Magyarországot érintő minapi Európai Parlamenti vitáról, amin Orbán Viktor nem vett részt, Varga Judit miniszter pedig nem szólalhatott fel. Jávor Benedeket kérdeztük.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Újra napirenden volt a magyar jogállamiság az Európai Parlamentben, és bár a vitán több képviselő az uniós források kifizetésének leállítását kérte, az Európai Bizottság egyelőre nem indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. Hogy vajon miért tétlenkedik a testület, arról Milan Nic-et, a Német Külügyi Tanács szakértőjét, Heather Conley-t, az amerikai CSIS európai szakértőjét és Chales Kovácsot, a Lapcom igazgató tanácsának volt elnökét Csernyánszky Judit kérdezte.

A NER elmúlt tíz évének kultúrpolitikájáról és döntési mechanizmusának a színházra, filmre és az örökségvédelemre gyakorolt hatásáról Balla Istvánnal, Czeglédy Fannival és Csatlós Hannával Váradi Júlia beszélgetett.

Egyre több, menedékjoggal rendelkező külföldit toloncolnak ki Magyarországról, köztük olyanokat is, akiknek évek óta munkája, családja van itt. Közben az igazságügy miniszter szembemegy az Európai Bíróság döntésével, amely szerint jogtalan őrizetben tartani a tranzitzónákban azokat, akik menedékjogért folyamodnak. Siewert Andrással, a Migration Aid vezetőjével Józsa Márta beszélgetett.

 
dr. Lénárd Rita
 

A műsor második felében 16 órától a járvánnyal, a korlátozó intézkedésekkel és persze egészségüggyel kapcsolatban élőben hívhatták Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökét a 387-8452 és a 387-8453-as telefonszámon.

Hetes Stúdió
2020. május 16. szombat 15:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes
Szerkesztő: Bálint Judit