„Klubrádió
Esti gyors

"A listázás a megfélemlítés jó eszköze": pedagógusokat támad egy szélsőjobbos lap

9/03/2022 21:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Pedofilozva, névvel, arccal listázott pedagógusokat egy szélsőjobboldali médiafelület. A felkerüléshez elég volt bármilyen kiállás az LMBTQI-emberek mellett, akár egy szivárványos profilkép-keret is. Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője elmondta, miután Orbán Viktor is belengette, hogy szerinte "vita van" arról, hogy a homoszexualitás elvezet-e a pedofíliához, különösen hátrányos, ha valaki felkerül egy ilyen listára. Ez a megfélemlítés jó eszköze, elkezdik zaklatni az érintetteket – tette hozzá.

2022. március 09. Esti gyors / részlet, Dombos Tamás (22.03.09.)
07:06
00:00

A szélsőjobboldali Szent Korona Rádió (amely a Hatvannégy Vármegyének és a Kuruc.infónak is felületet biztosít) honlapján névvel, fényképpel, Facebook-profillal listáztak pedagógusokat „A magyar iskolák szégyenei” címen, összemosva az LMBTQ-embereket a pedofíliával. Az LMBTQI-embereket képviselő Háttér Társaság reagált a listázásra:

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője az Esti gyorsban elmondta: szélsőjobboldali szervezeteknél bevett gyakorlat, hogy az LMBTQ mellé odateszik a P-t, ami a pedofíliát jelöli, pedig az LMBTQ-szervezetek soha semmilyen jogokat nem követeltek a pedofiloknak, de ezzel akarják összemoshatóvá tenni őket. A pedofil elkövetők döntő többsége heteroszexuális – tette hozzá.

A Háttér Társaság kedden közölte, hogy az adatvédelmi hatósághoz, a NAIH-hoz fordul a jogellenes listázás miatt. Erre eltűnt a cikk az oldalról, de archiválták, a jogsértés megtörtént. Olyan tanárokat tettek rá a listára, akik facebookos profilképükön vagy bejegyzéseikben az LMBTQI-közösség mellett álltak ki, a kormány gyűlöletkeltő politikája ellen emeltek szót. (Ahogy a Mérce írja, a szivárványos, illetve „a család az család” kampányhoz csatlakozó facebookos profilképkeret, illetve a free SZFE felirat is elég lehetett ahhoz, hogy valaki felkerüljön.) Ezek alapján „lelkes szélsőjobboldali emberek” építették az adatbázist.

Nem ez az első ilyen lista, korábban több szélsőjobbos portálon is volt hasonló – tette hozzá Dombos Tamás. Aki ezen vagy hasonlón szerepel, annak tudnak segíteni, az érintett pedagógusoknak is. Szóba került, hogy 2018-ban az akkor Schmidt Mária-féle Figyelő listázta az általa „Soros-zsoldosnak” nevezett civileket, majd a Magyar Tudományos Akadémia egyes kutatóit pécézte ki.

Dombos Tamás szerint ez nagyon erős eszköze a félelemkeltésnek, nyomásgyakorlásnak, elhallgattatásnak, mert az ember elbizonytalanodik, ha a meglátja a nevét nyomtatásban ilyen kontextusban. Ennek az a következménye, hogy az érintetteket elkezdik zaklatni az interneten, feljelentik őket az iskolájuknál. A tanárokat ért konkrét, formális szankcióról nem tudnak, de olyan nyomásról igen, amikor az igazgató behívatott valakit, hogy "ejnye, nem kellene ilyenekről írnod a közösségi médiában". Az elmúlt egy évben, mióta a kormány gyűlöletkampánya turbófokozatra kapcsolt az LMBTQ-emberek vonatkozásában, pedagógusok, iskolapszichológusok, iskolai szociális munkások vannak kitéve ilyen nyomásgyakorlásnak, zaklatásnak.

A választási kampánynak is ez az egyik fő témája, a kormány „gyermekvédelminek hazudott” népszavazási kezdeményezésével van teleplakátolva az ország, Orbán Viktor is belengette, hogy szerinte „vita van” arról, hogy a homoszexualitás elvezet-e a pedofíliához, ilyen közegben különösen hátrányos, ha valaki felkerül egy ilyen listára. Sőt, már egy bírósági ítéletbe is bekerült Orbán Viktor említett véleménye – jegyezte meg.

Természetesen minden kérdésről lehet ellenoldali álláspontot megfogalmazni, ha az kulturált formában történik, de hogy emberek magánprofilját, fényképét és nevét ilyen módon listázzák, az elfogadhatatlan – hangsúlyozta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022.03.09., szerda 18:40
Műsorvezető: Szénási Sándor