„Klubrádió
Reggeli gyors

A kormány visszacsempészte a Krímet Ukrajnának, de még nem reagált a diplomáciai jegyzékre

5/06/2023 08:09

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Átszerkesztették a diplomáciai botrányt keltő videót, a Krímet mostmár Ukrajna részeként láthatjuk a kormány videójában, a külügy részéről azonban nem reagáltak a jegyzékre. Varsóban félmillióan tüntettek a kormány ellen. Soros György fia, Alex Soros üdvözölte a Biden-kormány antiszemitizmus elleni stratégiáját. Nincs érdemi előrelépés a svéd NATO-csatlakozás ügyében. Nemzetközi lapszemle.

2023. június 05. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.06.05.
06:08
00:00
Az ukrán külügyminisztérium tiltakozik a magyar kormány által közzétett videó miatt, amelyen a Krím félsziget orosz területként van feltüntetve a feltehetően nem véletlenül kiválasztott térképen – számolt be többek között a Kijev Independent.  A magyar kormány YouTube-oldalán még május 30-án megjelent mintegy 30 másodperces videó béke üzenetet akar küldeni egy robbanással és egy rossz térképpel illusztrálva. A külügyminisztérium közleményében úgy fogalmaz, inkorrekt a térkép. Majd a szöveg így folytatódik: ez azonban ellentmond a magyar kormány hivatalos álláspontjának, amely szerint Budapest elismeri és támogatja Ukrajna szuverenitását és a nemzetközileg is elismert határok alapján annak területi integritását. Magyarország hagyja abban ezt a provokációt és tartsa magát az ENSZ-, az EU- és a NATO-tagságából eredő kötelezettségeihez – olvasható a felszólítás a közleményben. Nem segíti a magyar kormány által meghirdetett azonnali béke megteremtését az, ha Oroszország agresszív politikájának játszmájában részt vesz. Ukrajna megbízott nagykövete diplomáciai jegyzéket írt a magyar kormány számára – zárul a külügy közleménye. Erre még nem született meg a magyar válasz, közben a videót átszerkesztették, – az új térképen a Krím félsziget már ukrajnai területként tűnik fel – az eredetit pedig eltüntették.

 
Balra a videóban eredetileg felhasznált térkép. Vasárnap délutánra a videót átszerkesztették, jobbra a jelenlegi állapot: a Krím Ukrajna részeként látható.
Ha szeretné látni a videót, itt érheti el. 
 

A TASZSZ orosz hírügynökség természetesen kiegészítette a maga álláspontjával az ukrán külügy közleményét és részletezi a 2014-es, az ukrajnai puccs következményeként a Krímben és Szevasztopolban megtartott referendum eredményét, amely természetesen csaknem 100 százalékban a területek Oroszországgal való egyesítését támogatta. Persze egy szóval sem említi meg, hogy ennek eredménye mind a mai napig nem tekinthető nemzetközileg elismert népszavazásnak. És az 1991-es, Ukrajna szuverenitását kimondó egyezségről sem ír, amire garanciát adott három évvel később az ún. Budapesti Memorandum. Csak annyit jegyez meg a TASZSZ írása utolsó mondatként, hogy a vitathatatlan eredmény ellenére Kijev nem ismeri el a Krím Oroszországhoz tartozását.

A Nyílt Társadalom Alapítvány (a világ legnagyobb magánalapítványa) elnöke, Alex Soros, Soros György fia véleménycikket írt a CNN-nek, az Amerikában erősödő antiszemitizmusról és arról, hogy a Biden-kormány létfontosságú lépéseket tesz a további terjedés megakadályozásáért. A Tel Avivi Egyetem 2021-es éves jelentése szerint világszerte rekordszámú antiszemita incidens történt, az elmúlt hónapban publikált legutóbbi felmérés szerint pedig Amerikában nemcsak fennmaradt a probléma, hanem tovább fokozódott.

Az írás Alex Soros családi történetével indul: Magyarország náci megszállása idején a nagyapja hamis papírokat szerezve menekítette ki szűkebb és nagyobb családját az országból. Édesapja, Soros György pedig sok családtagját veszítette el a Holokauszt alatt. Számára pont ez adott indíttatást filantróp karrierje felépítéséhez, miután másnak bélyegezték meg, illetve gyűlölték azért, amiről ő nem tehetett. Ekkor határozta el, hogy segíti a félelem nélküli élet megteremtésében azokat, akiknek hasonló sors jutott. S eközben édesapám – írja Alex – az Egyesült Államokban, de a világ számos pontján leírhatatlan támadások célkeresztjébe került, pedig a demokráciáért és az emberi jogok kivívásáért folytatott küzdelemnek szentelte egész életét. Így tett Trump elnök, kezdve 2016-os kampánya záróbeszédével és így tett Orbán Viktor is, kezdve a 2018-as óriásplakát-kampányával, amelyben apámat azzal vádolja, hogy el akarja árasztani az országot migránsokkal – írja Alex. Legutóbb pedig a Twitter tulajdonosa, Elon Musk hasonlította Soros Györgyöt egy képregénygonoszhoz, aki utálja az emberiséget. Az egyre szaporodó, zsidók elleni erőszakos támadások láttán Alex jónak látja, hogy az új antiszemitizmus elleni stratégiát elnöki szinten tették közzé, ezzel is jelezve, hogy az ügy nemzeti prioritás.

 
Donald Tusk 2019-ben.
 
 Fotó: Arno Mikkor
 

Több százezren, egyes becslések szerint félmillióan tüntettek vasárnap Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke és Rafał Trzaskowski, Varsó ellenzéki főpolgármestere kezdeményezésével a demokráciáért és a lengyel kormány ellen Varsóban – jelent meg szinte minden mérvadó nemzetközi újságban az AP amerikai hírügynökség cikke, így a US News and World Reportban is. A volt államfő, Lech Walesa is ott menetelt a tömeg élén. Tiltakoztak a lengyel kormány ellen, a Jog és Igazságosság pártja (PiS) és vezetője ellene, akik épp úgy építik le a demokráciát, mint a magyar és a török kormány. Utóbbiak pedig már az autokrácia útját járják.

Végül röviden a Washington Postban megjelent írásból arról, hogy hiába tárgyalt vasárnap a NATO-főtitkár Jens Stoltenberg Recep Tayyip Erdogannal, nincs áttörés a svédek NATO-tagságának ratifikálása ügyében. Erdogan ugyanazt hajtogatja, mint újraválasztása előtt. Magyarország pedig nem egyértelműsítette, hogy miért nem akarja NATO-tagként látni Svédországot.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.