„Klubrádió
Reggeli gyors

"A kormány döntheti el, mit írhat meg az MTI"

7/03/2022 09:19

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nagyon szoros kontroll alatt tartják a kormányzati szervek az állami hírügynökség működését, nemcsak arról dönthetnek, hogyan jelenjen meg egy hír, de arról is, milyen hírek nem jelenhetnek meg – mondta Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója.

2022. március 07. Reggeli gyors - részlet 22.03.07. Wirth Zsuzsanna
07:22
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt róla, hogy a kormányzati kommunikáció érdekeinek megfelelően a miniszterelnök programjairól szóló tudósításokat előre megtervezik, és meghatározzák, mit fognak kérdezni tőle és mire kell helyezni a hangsúlyt. Emellett az MTI tudósítóit a minisztériumi sajtósok sokszor telefonon utasítják, hogyan írjanak meg egy anyagot.

Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 munkatársa meglehetősen pontos képet kapott a kormányzati iránymutatásról, vagy inkább elvárásokról. A dokumentumokból kiderül, hogy nemcsak a kormányszervek közleményeit kell szó szerint kiadni, hanem Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltsége, az Opus Global közleményeit is, továbbá szándékosan kihagyják az MTI sajtónyilvános eseményeket tartalmazó gyűjtéséből a fideszes politikusok programjainak nagy részét, így a nem baráti sajtó nem is tud tudósítani róluk. Példaként említik, hogy Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elküldött az MTI-nek egy témát, majd a hír címét és a leadjét, az MTI pedig szó szerint követte az utasítást.

Wirth a Klubrádiónak hétfőn arról beszélt, hogyan épül fel az ellenőrző mechanizmus. A Távirati Irodánál az egyes részlegeken dolgozó ügyeletes szerkesztők nézik át megjelenés előtt az egyes anyagokat, és az érzékeny témákat érintő cikkeket továbbítják valamely kormányzati szervhez, ahol döntenek arról, hogy az anyag megjelenhet, vagy sem, vagy milyen módosítások mellett publikálhatók.

A másik módszer, amikor direkt utasítást kap az MTI vezetősége, nemcsak arról, hogy egy bizonyos anyagot "le kéne hozni", de arra vonatkozóan is egyértelmű iránymutatást adnak, milyen paraméterek mentén képzelik ezt el. Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár közleményeit gyakorlatilag változtatás nélkül kell lehozni. Wirth arra is felhívta a figyelmet, hogy az MTI-nél sokan azért is mondtak fel, mert a kifacsart utasítások mellett úgy érezték, nem tudják a szakmájuka gyakorolni.

Média - Sajtó - MTVA székház
 
MTVA székházFotó: Zih Zsolt / MTI
 

A Direkt36 hétfőn megjelent cikke arra is kitér, hogy az "egyeztetésköteles" tartalmak mellett vannak bizonyos "tiltott" hírek is. Így nagyon sok cikk meg sem jelenhet. Az ügynökség munkatársai ezeket "elesett" vagy "elvérzett" híreknek nevezik. "Van amikor a Rogán Antal minisztériumához tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ dönt arról, hogy az MTI egy hírt megírhat, vagy sem" – foglalta össze Wirth.

A közmédia utasításszerű kormányzati irányítását igazolja az a 2019 márciusában készült hangfelvétel is, amelyen Bende Balázs, az MTVA külügyi rovatának akkori szerkesztője, és a Pitbull becenevű Németh Zsolt hírigazgató arról beszéltek, hogy az MTVA-ban "nem az ellenzéki összefogást támogatják ...Ennek megfelelően dolgozunk mindannyian. Nincs kérdés."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Wirth Zsuzsannával
2022.03.07., hétfő 8:33
Riporter: Szénási Sándor