„Klubrádió
Reggeli gyors

A kiskunhalasi járványkórház mutatja meg a magyar egészségügy fő problémáját

3/01/2023 13:10

| Szerző: Klubrádió

Az újonnan épített konténerkórháznak jelentős feladata volt a 2021 tavaszi járványhullámban, de a kiskunhalasi intézmény másfél éve bezárt, mivel már a 2021 őszi hullámban sem sikerült személyzetet találni. Segesvári Csaba, az Átlátszó újságírója a Reggeli Gyorsban arról is beszélt, hogy a kórház rezsiszámlája havi 5,3 millió forint, de nem ez a legfőbb gond vele.

2023. január 03. Reggeli Gyors részlet/interjú Segesvári Csaba 2023. 01. 03.
10:38
00:00
A koronavírus-járvány előző részeinek a tartalmából:

A kiskunhalasi járványkórházat kapkodva, 5 milliárd forintért építették fel a járvány első időszakában. „Az építőipar mára annyira koncentrált lett”, hogy nem "meglepő" módon Mészáros Lőrinc cégét, a ZÁÉV-et és az Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségi körébe tartozó WHB-t találták meg a munkával – mondta Segesvári Csaba, az Átlátszó újságírója a Reggeli gyorsban. Az eredetileg ideiglenesnek szánt, valójában konténerekből álló épületegyüttest „rendesen összerakták”, igaz a kapkodásban például nem gondoltak a téliesítésre, „a szennyvízelvezető- és egyéb csöveket utólag kellett szigetelni” – mondta az újságíró.

A kiskunhalasi járványügyi mobil kórház
 
A kiskunhalasi járványügyi mobil kórház
2020. április 24-én.
 
Fotó: MTI/Ujvári Sándor
 

Bár a járvány ideje alatt azt elmondták, hogy hány koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, de a kormányzat arról már nem közölt részletes adatokat, hogy a betegek hogyan oszlanak meg az intézmények között. De az tudható, hogy 2021 tavaszán, az egészségügyet leginkább megterhelő járványhullámban a kiskunhalasi intézmény teljes kihasználtságon működött, és amikor országosan 9000-en szorultak kórházi ellátásra, itt a kiskunhalasi kórházzal kiegészülve 300-470 embert láttak el. "Tehát egyértelműen szükség volt az intézményre" - mondta az újságíró. "Sikerrel működött, több olyan eljárást is bevezettek, amelyek aztán sok ember életét megmentették" – tette hozzá Segesvári.

Fél évvel később, az őszi hullám ideje alatt azonban már nem volt szerepe az ellátásban, és utólag világos, azért, mert nem volt elegendő orvos illetve szakszemélyzet.

Az Átlátszó cikkéből kiderül, a másfél éve zárva tartó intézmény rezsiszámlája meghaladja a havi 5 millió forintot, ami Segesvári szerint teljesen elfogadható, „inkább az a szomorú, hogy felépítünk egy egységet, amire folyamatosan költeni kell és nincs használva. Közben az országban számos olyan egészségügyi intézmény van, aminek a színvonala messze nem éri el a kiskunhalasit.

Egy kirakatintézmény, amit nem használnak semmire, mert nincs hozzá orvos".

A járványkórházat speciálisan alakították ki, korszerű műszerekkel, intenzív ellátásra alkalmas berendezésekkel látták el. A probléma az, hogy nem tudjuk hogyan hasznosulhat. A gépeket nem lehet áttelepíteni másik intézménybe, részben, mert egy régebbi kórházban nem lesz meg a megfelelő infrastruktúra, másrészt ez nem oldja meg a szakemberhiányt sem, hiszen végső soron „nem a gépek, hanem az emberek tudják meggyógyítani a betegeket” – mondta Segesvári.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli Gyors/interjú Segesvári Csabával
2023.01.03., kedd 08:37
Riporter: Dési János