„Klubrádió
Esti gyors

Elérik az enyhítést a kínai tüntetések, vagy példát statuálnak a szervezőkkel?

29/11/2022 18:37

| Szerző: Klubrádió

Kínában országszerte több nagyvárosban tüntetnek a zéró Covid-korlátozások ellen. Az általunk megkérdezett szakértők szerint  a tüntetések hozhatnak enyhítéseket a korlátozások terén, még ha nem is túl gyorsan. Ha viszont romlana a koronavírus-helyzet, az kínai állampárt járványkezelést érintő kommunikációját rombolná. A megmozdulások szervezőire és vezérfiguráira pedig súlyosabb büntetést is kiszabhatnak, hogy példát statuáljanak velük. Molnár Tamás összeállítása. 

2022. november 29. Esti gyors / részlet, kínai tüntetések (22.11.29.)
06:28
00:00

Amíg mi lassan kifogyunk a benzinből és a cukorból, Kínában országszerte több nagyvárosban tüntetnek a zéró Covid-korlátozások ellen, amelyek Magyarországon még 2020-ból lehetnek ismerősek.

Peking, Sanghaj, Ürümcsi, Vuhan, és a sor még folytatódik. Egyre több kínai nagyvárosban tüntetnek az ott élők az állam szigorú, úgynevezett zéró Covid-szabályozása miatt, amelynek következtében egyes épületblokkok, városrészek vagy akár városok lakóit azonnal a négy fal közé szoríthatják a hatóságok a koronavírus-járvány terjedésére hivatkozva. Salát Gergely Kína-szakértő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense elmondta, kevés Kínában zajló tüntetés éri el a világsajtó érdeklődését, hiszen legtöbb lokális ügyek miatt alakulnak ki, ez azonban már egész Kínát érinti, a kínaiak klausztrofóbbá váltak az elmúlt évek bezártsága miatt és végre szabadulni akarnak.

Mi szerencsére lassan már el is felejtjük, milyen is volt a járvány elején a kijárási tilalom, a kínaiaknak nincs ekkora szerencséjük. De mégis miért alkalmazzák a vírus elterjedése ellen azt a stratégiát, amit akkor használtak, amikor még nem volt oltás a vírus ellen? Rusvai Miklós virológus szerint ez annak a böjtje lehet, hogy a járvány legelső három hetében Kína nem hozott korlátozásokat, így lett világméretű a járvány. A szakember azonban szintén úgy véli, a zéró Covid-politika hosszútávon fenntarthatatlan.

Koronavírus – Kína
 
Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
 
 

De két másik ok is lehet. Az egyik, hogy a kínai gyártású vakcinák kevésbé effektívek, és a lakosság, főleg a konzervatívabb idősebb korosztály nem szívesen oltatja magát folyamatosan újra. A másik, hogy a világ nagy részével (benne Magyarországgal) ellentétben Kínában nem a veszélyeztetett időseket vakcinázták elsőként, hanem a fiatalokat, hogy az ipari termelést minél hamarabb újra lehessen indítani, így sok idős továbbra is oltatlan.

Salát Gergely Kína-szakértő szerint azonban fent áll az a veszély is, hogy a korlátozások feloldása esetén annyi új fertőzött lenne az országban, hogy a kínai kórházak nem tudnák fogadni őket. Ami a kínai állampárt járványkezelést érintő kommunikációját is erősen rombolná, hiszen az állami médiában azt hirdették, Kína kezelte az egyik legjobban a járványt, nem csoda, hogy a katari futballvilágbajnokságon is csak maszkot viselő szurkolókat mutat az állami tévé. (Sőt, elkapcsolnak a közvetítésben a maszk nélküli drukkerekről.)

A szakértő szerint a tüntetések viszont így is hozhatnak enyhítéseket a korlátozások terén, még ha nem is túl gyorsan. A tüntetések szervezőire és vezérfiguráira viszont súlyosabb büntetést is kiszabhatnak, hogy példát statuáljanak velük.

Az összeállítást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/EPA

Esti gyors
2022. november 29., kedd 18:50
Riporter: Molnár Tamás