„Klubrádió
A lényeg

Berobbant a covid, Kínában megint városokat zárnak le

24/11/2022 09:08

Bezárnak a boltok Pekingben, csak a nélkülözhetetlen üzletek maradhatnak nyitva, az éttermek és a kávézók csak elvitelre árusíthatnak, az embereket pedig otthoni munkavégzésre ösztönzik, írja a Telex a Sky News-ra hivatkozva.

Az intézkedéseket azután rendelték el, hogy a kínai fővárosban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzések száma több mint a triplájára nőtt egy hét alatt, és a világjárvány kitörése óta a legmagasabb napi covid-megbetegedés-számot regisztrálták Kínában - írja a 444 a BBC-e hivatkozva.

Peking mellett Kantonban is járvány tört ki. A szigorú intézkedések hetek óta tartanak, ami felőrölte az emberek idegeit, a korlátozások több helyen verekedéshez vezettek. Csengcsouban, a világ legnagyobb iPhone-gyárában lezárták az üzemet, de a munkásokat nem engedték haza, elég élelem sincs a gyárban, ami lázongáshoz vezetett. Bezárták az éttermeket, iskolákat, üzleteket, a hatmilliós Csengcsouban péntektől tényleges zárlatot jelentettek be, de a hatóságok kerülik a karantén és lezárások szavak használatát. A kínaiak körében arányaiban kevesebb az oltott, mint a fejlett országokban általában.