„Klubrádió
A lényeg

Egyre többen fordulnak Péterfalvihoz a járványügyi adattitkolózás miatt

6/12/2021 08:35

| Szerző: Klubrádió

Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetőjétől és Kozma Ákos ombudsmantól, az alapvető jogok biztosától azt kérdezte a Népszava, hogy a pandémia kitörése óta hány járványügyi megkeresést kaptak.

Az ombudsmanhoz a másfél év alatt 1500 körüli beadvány érkezett, Péterfalvi Attila hivatala tavaly 71 beadványt kapott (4 eljárás még folyamatban van), ebben az évben már több mint kétszer annyit, 146-ot (38 van folyamatban). Összesen tehát 217 beadványból 42-őt még nem zártak le.

Idén a személyes adatok kezelése témakörében benyújtott panaszok többsége „a védekezéssel kapcsolatban létrejött weboldalakat népszerűsítő kéretlen tartalmak” küldését, továbbá a „védekezéssel, oltakozással kapcsolatos kéretlen telefonhívásokhoz kapcsolódó adatkezeléseket” kifogásolta, írja a lap.

A közérdekű adatokkal kapcsolatban a legtöbb panasz a vakcinabeszerzések dokumentációja, az államfő védőoltásáról kiállított igazolása miatt érkezett, valamint az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyekre vonatkozó statisztikai adatok megismerésére irányultak.