„Klubrádió
Szerepvállalás

"A kapitalizmus egyfajta reformja"

29/01/2023 10:28

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

Hol tartanak a vállalatok a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási tényezőkkel kapcsolatban, vagyis az ESG-keretrendszer szerinti működés bevezetésében? – erre is kerestük a választ a Szerepvállalásban.

2023. január 28. Szerepvállalás (2023. január 28., szombat 13:00)
26:09
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

Az Európai Unió új vállalati jelentési kötelezettségeket fogadott el, amelyeket lépcsőzetesen vezetnek be 2024-től. A vállalatoknak mérettől függően 1-3 év áll rendelkezésre a felkészülésre. Több mint ötven, többségében hazai és nemzetközi cég vett részt abban a felmérésben, amely többek közt arra kereste a választ, hogy hol tartanak a vállalatok a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási tényezőkkel kapcsolatban, vagyis az ESG-keretrendszer szerinti működés bevezetésében. Az Effekteam és a Comlab– ESG Core cégcsoport közös kutatásáról Schillinger Attilával, a terület szakértőjével beszélgettünk.

Elmondta, az ESG maga tulajdonképpen "a kapitalizmus egy reformja"; régebben a kapitalizmus arról szólt, hogy a vállalatok a részvényesek érdekében profitot maximalizáltak és rövid távon gondolkodtak. Az ESG-keretrendszerben emellé belép a fenntarthatóság és más érintettek érdekeit is figyelembe kell venni. Nemcsak a részvényesek érdekében dolgozik egy vállalat, hanem a többi között beszállítók, a munkavállalók és a fogyasztók érdekében is. Ennek a másfajta a vállalatirányításnak a kereteit adja meg az ESG. A fenntarthatóság egy állapot, ahova el szeretnének jutni, az ESG pedig a módszert adja meg ehhez.

A jövőkép megerősítése, a stratégia folyamatos újragondolása, a vezetői réteg fejlesztése, innováció, valamint a bizalmon alapuló felhatalmazó kultúra. Csak néhány azon elemek közül, amelyek segíthetnek abban, hogy sikerüljön stratégiát alkotni a jövőre nézve akár egyéni, akár vállalati szinten egy olyan nehéz és gyorsan változó időszakban, mint a mostani. Katona Melinda, a Borealis ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Gerd Altmann / Pixabay

Szerepvállalás
2023. január 28., szombat 13:00
Műsorvezető: Bíró Bori