„Klubrádió
Reggeli gyors

A hét kérdése: Miről kéne népszavazni?

8/08/2021 07:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ezen a héten azt kérdeztük vendégeinktől, hogy az úgy nevezett gyermekvédelmi, több civil csoport által homofóbnak nevezett törvény helyett miről lenne inkább érdemes népszavazást tartani.

A múlt héten az NVB átengedte az összes, az Orbán-kormány által benyújtottgyermekvédelminek nevezett kérdést, már ősszel megtarthatják a referendumot. Ezzel szemben a Karácsony Gergely által benyújtott kérdésekkel nem foglalkozott érdemben a testület. A héten azt a kérdést tesszük fel vendégeinknek, hogy mi lenne az a kérdés, amit ők feltennének egy népszavazáson?

2021. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet 21.08.02. Kuncze Gábor
07:28
00:00

Belelógnak az emberek életébe

"Akarja-e Ön, hogy a kormány békén hagyja?" – Kuncze Gábor egykori belügyminiszter, volt SZDSZ-es politikus szerint a kormány különböző álkérdésekkel, mint az általuk gyerekvédelminek, mások által homofóbnak nevezett törvényről szóló népszavazással igyekszik beleavatkozni az emberek életébe. A kormány látszólag értelmetlen népszavazási kezdeményezései Kuncze szerint "nagyon belelógnak az emberek életébe".

2021. augusztus 03. Reggeli gyors - részlet 21.08.03. Lukácsi Katalin
07:43
00:00

Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja szerint inkább egy új alkotmányról kéne népszavazást tartani. Az új alkotmányról nem szabad egy párton belül dönteni. "Nem szabadna úgy alkotmányozni, hogy azt az uralkodó párt dobja azt össze."

2021. augusztus 04. Reggeli gyors - részlet 21.08.04. Wahorn András
10:08
00:00

Wahorn András képzőművész meglehetősen sötéten látja nemcsak a népszavazást, de a Magyarországon uralkodó közállapotokat is. Úgy véli, Magyarországon a jelenlegi kormányt is egy népszavazás választotta meg a Fideszt is. "Ezt nevezzük választásoknak" – tette hozzá. Így kerülhetett többségbe egy olyan párt, amely Wahorn szerint sokaknak tragikus. Ezek után nem úgy látja a helyzetet, hogy lenne értelme bármilyen kérdésben népszavazást tartani. Azt is hozzátette, ha ő fiatalabb volna, azt a kérdést tenné fel, hogy merre van a kijárat? Pálinkás Szüts Róbert azt vetette fel, hogy arról lenne érdemes népszavazást tartani, hogy ki kapcsolja le utolsóként a villanyt.

2021. augusztus 05. Reggeli gyors - részlet 21.08.05. Bolgár György
08:36
00:00
Bolgár György azt a kérdést tenné fel népszavazáson, hogy akar-e Ön egypártrendszerű diktatúrát. Hozzátette, nem tartja jó dolognak a népszavazást, ugyanakkor bizonyos politikai helyzetekben nagyon is jó megoldás kikérni a választók véleményét, de szerinte ez a helyzet nem az.

2021. augusztus 06. Reggeli gyors - részlet 21.08.06. Miklósi László
04:43
00:00

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke olyan kérdést fogalmazott meg, amelyet tíz évvel korábban biztosan nem tett volna fel. "Egyetért-e azzal, hogy Magyarország az Európai Unió tagja maradjon, betartva a demokratikus normákat, például a sajtó szabadságát, a hatalmi ágak megosztását?" Kifejtette, korábban nem gondolta volna, hogy kérdés lehet a demoktratikus értékek betartása és Magyarország Európához való tartozása. Egy másik kérdését a rendszerváltás idején fogalmazta meg. "Egyetért-e azzal, hogy szakmai és politikai konszenzussal kell kialakítani az oktatás-, az egészségügy, a nyugdíjrendszer (sor folytatható) meghatározóa alapelemeit, és azok legalább 20 évig ne változzanak?"

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.08.02., hétfő – 08.06 péntek 7:35