„Klubrádió
Reggeli gyors

Bolgár György: Akar-e Ön egypárti diktatúrában élni?

5/08/2021 08:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tartja hatékonynak és jó megoldásnak a népszavazást Bolgár György. A Klubrádió műsorvezetője megjegyezte ugyanakkor, hogy vannak helyzetek, amikor hasznos lehet. Azonban a jelenlegi helyzet nem ilyen.

2021. augusztus 05. Reggeli gyors - részlet 21.08.05. Bolgár György
08:36
00:00

A múlt héten az NVB átengedte az összes, az Orbán-kormány által benyújtottgyermekvédelminek nevezett kérdést, már ősszel megtarthatják a referendumot. Ezzel szemben a Karácsony Gergely által benyújtott kérdésekkel nem foglalkozott érdemben a testület. A héten azt a kérdést tesszük fel vendégeinknek, hogy mi lenne az a kérdés, amit ők feltennének egy népszavazáson?

"Akasztják a hóhért" – mondta Bolgár György a Klubrádió műsorvezetője, akit Mérő Vera kérdezett a Reggeli gyorsban. Hozzátette, nem tartja jó dolognak a népszavazást, ugyanakkor bizonyos politikai helyzetekben nagyon is jó megoldás kikérni a választók véleményét, de szerinte ez a helyzet nem az.

Legfőképpen azért tartja haszontalannak, mert a mindennapi egyeztetések lehetőségét is kizárta a kormány, és ezek pótlására vezette be a népszavazást. Ezek közül azonban azokat a kérdéseket, amelyeket nem a kormány dob be, nem hajlandók népszavazásra bocsátani.

A következmények azonban így nagyon súlyosak lehetnek. Példaként hozta fel a Brexit népszavazást az Egyesült Királyságban, ahol sokan arra számítottak, hogy a szavazatok alapján kis többséggel, de az unióban maradás mellett döntenek majd. Nem így történt, rosszul sült el az országnak és Európának egyaránt.

Végső soron Bolgár György azt a kérdést tenné fel népszavazáson, hogy akar-e Ön egypártrendszerű diktatúrát.

 
Bolgár György
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bolgár Györggyel
2021.08.05., csütörtök 7:35
Riporter: Mérő Vera