„Klubrádió
Reggeli gyors

"A Föld pólusváltásának nagy vesztese a vasorrú bába lesz"

22/09/2021 08:35

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Föld mágneses pólusainak megcserélődése a vártnál hosszabb idő után kezdődött meg Zábori Balázs fizikus szerint. Hozzátette, hosszú többszáz éves folyamatról van szó, amihez az emberiség alkalmazkodhat.

2021. szeptember 22. Reggeli gyors - részlet 21.09.22. Zábori Balázs
09:41
00:00

"Nagy bajban lennénk a Föld mágneses mezeje nélkül" – foglalta össze Zábori Balázs fizikus, példaként említve a Marsot. A vörös bolygónak ugyanis már nincs mágneses mezeje.

A Föld magjában olvadt anyagok, nagy részben töltéssel rendelkező részecskék áramlanak, vélhetően ennek köszönhető az az erős mágneses mező, amely bolygónkat védi a kozmoszból érkező extrém sugárzástól, és ez az áramlás határozza meg a pólusok irányát.

A Mars esetében a belső mag megszilárdult, így nincsenek áramló töltéssel bíró részecskék, amelyek mágneses teret gerjeszthetnének. Ez azonban az egykor (a jelenleginél sokkal nagyobb, dúsabb, sűrűbb) légkörrel bíró bolygóra nézve katasztrofális következményekkel járt. A mágneses tér biztosította védelem nélkül a légkört a nap felől érkező sugárzás egyszerűen elfújta. A Mars tömeg jóval kisebb a Földénél, így az atmoszféra megtartására nem volt elég a gravitációja.

Zábori szerint a vártnál hosszabb időszakot követően kezdődik meg a Föld a pólusváltása, amely nem marad következmények nélkül. Nem tudjuk, miért történik, a magban történő áramlás irányának megfordulása is hozzájárulhat ehhez. A folyamat – szerencsére hosszú – többszáz évig tarthat. Egyben lesz idő alkalmazkodni hozzá. Előfordulhat, hogy a Földet érő sugárzás nagyságrendekkel megnő.

 
A Föld mágneses tere
Fotó: Youtube
 

Zábori hangsúlyozta, hogy nagyon sok a kérdéses dolog a folyamattal kapcsolatban, nem tudjuk például azt sem, hogy milyen forgatókönyv szerint, és milyen változások következnek be. A legfontosabb azonban, hogy az emberiségnek megvan az esélye átvészelni a folyamatot. Para-Kovács Imre műsorvezető megjegyezte, hogy a pólusváltás "igazi vesztese a vassorrú bába lesz".

A pólus eltolódása gondokat jelenthet például az infokommunikációs eszközöknél, a GPS-eknél, és a mágneses mező átmeneti ritkulása mellett az iránytűk sem tudnak majd egyértelmű irányt adni. Az állatok tájékozódási képességére is hatással lehet a változás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Zábori Balázzsal
2021.09.22., szerda 8:33
Riporter: Para-Kovács Imre