„Klubrádió
Reggeli gyors

A csehek szerint így értelmetlen a Visegrádi Együttműködés

28/02/2023 09:22

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az európai politikusok „szükségtelenül simulékony korrektséggel” kezelik Magyarországot, véli az Európai Bizottság cseh alelnöke. A cseh államfő pedig oroszbarát nézetei miatt bírálta a magyar kormányt, és szerinte a lengyel-magyar-cseh-szlovák visegrádi együttműködésnek így már nincs értelme. Kína belép az EU helyébe, és a nyugat szerint sajnálatos lenne, ha drónokat is adna az oroszoknak. Az amerikai republikánusok hanyatlásáról írnak. Nemzetközi lapszemle.

2023. február 28. Lapszemle 20230228/Kárpáti János
06:03
00:00

Túlságosan korrektek vagyunk Magyarországgal – idézi Věra Jourovát az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál. A beszámoló szerint az Európai Bizottság cseh alelnöke egy múlt pénteki prágai nyilvános vitán arról beszélt, hogy az európai politikusok „szükségtelenül simulékony korrektséggel” kezelik Magyarországot. A rendezvényt az Ukrajna elleni orosz invázió megindításának első évfordulójához időzítették. Jourová úgy vélekedett, hogy gyakrabban kellene rámutatni az Oroszországgal és a háborúval kapcsolatos magyar álláspontra. Az EurActiv emlékeztet arra: Orbán Viktor a múlt héten megerősítette, hogy fenntartja a Moszkvához fűződő kapcsolatait, és hogy reálisan nem tekinti Oroszországot fenyegetésnek a magyar, illetve az európai biztonságra nézve. Jourová hangsúlyozta azt is, hogy az uniós végrehajtó testület tovább fogja folytatni a Magyarország ellen megindított jogállami eljárásokat.

V4 kormányfői csúcstalálkozó a csehországi Lednicében
 
Illusztráció
 
Lednice, 2020. június 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi országok (V4) kormányfői csúcstalálkozóján. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
 

 

A pénteki vitában szintén részt vevő Petr Pavel megválasztott cseh köztársasági elnök is elsősorban az oroszbarát nézetei miatt bírálta a budapesti kormányt. Magyarország hosszú ideje a maga útját járja – állapította meg, és megkérdőjelezte a lengyel-magyar-cseh-szlovák visegrádi együttműködés további értelmét. Ha nem tudunk megegyezni az alapvető kérdésekben – így az Oroszországhoz és Ukrajnához való viszonyt illetően -, akkor az alapvető gond a visegrádi négyek számára – mondta, és hozzátette: ilyen körülmények között kérdéses, hogy Csehországnak benn kell-e maradnia a V4-ek csoportjában.

Prága ez év júliusában veszi át egy esztendőre a csoport rotációs elnökségének a feladatait, és Pavel szerint cseh részről ezt az alkalmat meg kell ragadni arra, hogy felvessék ezeket az alapvető kérdéseket.

Az amerikai republikánus jobboldal évente tartott Konzervatív Politikai Akciókonferenciája – rövidítve CPAC – jól tükrözi a Ronald Reagantől Donald Trumpig jutott Republikánus Párt hanyatlását – írja a The Hill portálon Frank Donatelli veterán republikánus politikai stratéga, aki vezető tanácsadói tisztséget töltött be Ronald Reagan mellett. A cikk apropóját az adja, hogy a jövő hónapban újra lesz CPAC-találkozó, ahol Donatelli szerint a Tegyük Újra Naggyá Amerikát szélsőséges mozgalom főpapjai – élükön Trump volt elnökkel – a résztvevőket ellátják majd a szokásos adaggal a harsány retorikából, összeesküvési elméletekből és a tekintélyuralkodóknak kijáró udvarlásból.

„Nem volt mindig így. Réges-régen, egy távoli galaxisban, Ronald Reagan elnök második ciklusának a végén például a republikánusok zsinórban a harmadik elnökválasztási győzelmüket aratták, ők uralták a nyugati és a keleti partot, és őket támogatta az akkori fiatalok többsége. Ehhez képest most alig tudták megnyerni a képviselőházat, és elvesztették a szenátust, mélyen a várakozások alatti szerepléssel – emlékeztet az elemző a tavaly novemberi félidős választások kimenetelére. Az amerikai belpolitikai hangsúlyeltolódások boncolgatásán túl kitér arra, hogy Reagan republikánusai szilárd internacionalisták voltak, ellenezték a szovjet totalitárius rendszert, és a szabadság, demokrácia üzenetét terjesztették a világban. Ma viszont az orosz, a kínai, az iráni és az észak-koreai fenyegetés ellenére a republikánusok egy része régimódi elszigetelődéspárti, vagyis visszatért a második világháború előtti ideológiához, másik részük pedig reflexből pártalapon áll, vagyis mindent ellenez, amit Joe Biiden támogat, így a szabadság védelmezését is.

Frank Donatelli a keresztény nacionalizmus térhódítását tekinti a legaggasztóbb trendnek, és úgy látja, hogy a republikánus jobbszárny az autoriter gyökereihez nyúl vissza. A konzervatív célok érvényesítését követeli, amire a reagani republikánusok azt válaszolnák, hogy a legfontosabb konzervatív cél a szabadság. Trump azonban nyíltan szembe helyezkedett az alkotmánnyal, és a CPAC nemrég az autoriter jobboldali magyar miniszterelnököt is vendégül látta – idézi fel Donatelli.

Putyin megdöntése rémálom lenne Kína számára – ezzel a címmel közöl interjút a Frankfurter Allgemeine Zeitung Alekszandr Gabujevvel, akit a kínai–orosz-kapcsolatok egyik legjobb ismerőjeként mutat be az olvasónak. Gabujev nagyon sajnálatosnak tartja azokat az értesüléseket, miszerint Kína kamikaze drónok szállítását mérlegeli Oroszország számára. Ha az értesülés megerősítést nyer, és létrejön az erről szóló szerződés, akkor az az első olyan alkalom lenne, hogy Kína kész fegyverzetet juttat Moszkvának, nem csupán – miként a korábbi esetekben – radarrendszer-alkatrészeket vagy zavaró rádióadó-rendszereket.

A Reuters szerint a Nemzetközi Energia Ügynökség friss adatai azt mutatják: januárban napi 600 ezer hordóra esett vissza a tavaly decemberi 1 millióról a EU-ba exportált orosz nyersolaj mennyisége. Ugyanakkor a Kínába irányuló orosz nyersolajexport napi 300 ezer hordóval nőtt, és elérte a 2,3 millió hordót. Az Indiába irányuló export már tavaly megemelkedett, és folyamatosan tartja a napi 1,6 millió hordós szintet.