„Klubrádió
A lényeg

Ukrajna 300 nyugati harckocsit kaphat

26/02/2023 19:16

| Szerző: Klubrádió

A német hadügyminiszter szerint a tavasz során 300 tank érkezhet az orosz támadás elleni védekezéshez az ukránoknak. Boris Pistorius azt is mondta a német közszolgálati rádióban adott interjújában, hogy Oroszországnak a Krímet is vissza kellene adnia.

 

A 300 tankot – melyből 62 a legmodernebbnek számító Leopard 2-es lenne – nem mind Németország adná, hanem a teljes Nyugat. A két zászlóaljnyi kontingens még a tavasszal megérkezhet, és reméli, hogy ez megkönnyíti az ukránok védekezését. Pistorius szerint Németország csak közvetetten vesz részt a háborúban, nem számít hadviselő félnek azzal, hogy támogatja a honvédő ukránokat. Hallja ő is az aggodalmas hangokat, de a szövetségi kormány igyekszik nem belesodródni a háborúba, arra törekednek, hogy elkerüljék a háború eszkalációját. 

A német honvédelmi miniszter úgy véli, hogy a Krímet Ukrajna részének kellene elismerni, és elvárja az oroszoktól, hogy visszaadják a félszigetet az ukránoknak. Reagált a kínaiak megjelenésére is, akik a tárgyalásokkal kapcsolatban jöttek leő javaslatokkal, Pistorius elmondta, hogy nem Kínának kell döntenie arról, ki tárgyaljon. Nem tartja szerencsésnek azt sem, hogy miközben béketárgyalásokat emleget Kína, a hírek szerint drónokat akar Moszkvának szállítani.