„Klubrádió
A lényeg

21 tagú delegáció és 11 biztonsági ember kísérte Orbánt Trumphoz Amerikába

7/11/2022 14:27

| Szerző: Klubrádió

"21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam” – mondta Ujhelyi István a Szabad Európának. Az EP-képviselőnek válaszolt a külügyi tárca, ebből derültek ki az adatok. Orbán Viktor augusztusban a CPAC nevű jobboldali politikai dzsemborin szólalt fel, előtte pedig Donald Trump volt elnökkel találkozott.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, Máté János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár, Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár és Németh Zsolt országgyűlési képviselő mellett a miniszterelnökkel utazott további kilenc, meg nem nevezett ember a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről, és egy tíztagú biztonsági személyzet is augusztusban az Egyesült Államokba, amikor Orbán Viktor beszédet mondott a konzervatív konferencián, a CPAC-en – derül ki Külgazdasági és Külügyminisztérium válaszából, amelyet Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítójának közérdekű adatigénylésére adtak ki.

A tárca válaszában azt írta: Szijjártó Péter miniszter kíséretéhez tartozott Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár, Hidegh Attila nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkár, Paczolay Máté sajtófőnök, valamint további három meg nem nevezett fő a külügyminisztériumtól. Rájuk kétfős biztonsági személyzet vigyázott. Mindannyian a Magyar Honvédség csapatszállító gépén utaztak.

„Ez azt jelenti, hogy egy 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam” – mondta Ujhelyi a Szabad Európának. A volt szocialista politikus hozzátette, az út pontos költségelszámolása még nem ismert, pedig szerinte minimális elvárás, hogy ennek részleteivel és költségeivel a kormány tételesen elszámol.

Ez azt jelenti, hogy egy 21 fős delegáció és 11 biztonsági személy amerikai útját fizette a magyar állam” – mondta Ujhelyi a Szabad Európának.

A miniszterelnök augusztusban a Conservative Political Action Conference (CPAC) háromnapos rendezvényének nyitónapján tartott beszédet, amely alatt George Lazar újságíró szerint csak a terem felét töltötték meg az érdeklők. Előtte pedig Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozott, erről „Szövetségben a békéért” felirattal posztolt.