„Klubrádió
Reggeli gyors

A családi szeretet felülírja az LMBTQI-ellenes propagandát

1/02/2023 15:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kormányzati propaganda ide vagy oda, nem fordultak a magyarok az LMBTQI emberek ellen, derült ki egy új Medián-kutatásból. Ma már minden második magyarnak van érintett ismerőse, ami arra utal, hogy egyre többen érzik biztonságosnak a környezetüket az "előbújáshoz". A politikusok nyílt gyűlöletbeszéde ugyanakkor felbátoríthatja azokat, akik eleve homofóbok - mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a Reggeli gyorsban.

2023. február 01. Reggeli gyors - részlet Dudits Luca 2023.02.01.
09:56
00:00
A kormányzati kommunikációban és egyes törvényekben évek óta jelen vannak homofób illetve transzfób elemek, ennek ellenére egy friss felmérés szerint érdemben nem romlott az LMBTQI emberek társadalmi elfogadottsága. A Háttér Társaság megbízásából készült Medián-kutatásból kiderült, hogy az emberek 72 százaléka tavaly decemberben úgy gondolta, meg kellene engedni, hogy a transzneműek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket, a nevüket, a válaszadók 66 százaléka szerint pedig az azonos nemű párok jó szülők is lehetnek.  

A kormány gyűlöletkeltő kampányai miatt azonban az is elképzelhető, hogy egyesek felhatalmazva érzik magukat, hogy diszkriminatívan vagy akár agresszívan lépjenek fel LMBTQI személyekkel szemben. Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvívője a Reggeli gyorsban azt mondta, külön kell választanunk azt, hogy a teljes társadalomra milyen hatással van az elmúlt pár év propagandája, és hogy milyen hatást gyakorol azokban a csoportokban, amelyek eleve agresszívan transzfóbok vagy homofóbok

A kutatásból az is kiderült, hogy míg 2018-ban minden ötödik magyarnak volt LMBTQI ismerőse, 2022-re ez a szám 50 százalék fölé emelkedett. Ez azt mutatja, hogy az elmúlt négy évben sokkal többen érezték úgy, hogy elég biztonságos a környezetük ahhoz, hogy "előbújjanak", akár a családnak, a barátoknak vagy a munkatársaknak – világított rá Dudits.

Különböző irányokba mutató folyamatok játszódhatnak párhuzamosan a társadalomban: egyszerre lehet igaz az, hogy a családok elfogadóbbak, megértőbbek az LMBTQI gyerekeikkel, és az is, hogy a politikusok nyílt gyűlöletbeszédének hatására ismeretlenek „bátrabban” szólnak be például a buszon. Viszont azt látjuk, hogy a felnövekvő generációk körében egyre cikibb „zsidózni” vagy „buzizni”. Összességében azt tapasztaljuk, hogy a családi kötelékek, a barátok közötti szeretet felülírják a propagandát – mondta Dudits.

A kutatást 1000 fős reprezentatív mintán végezték, az adatközlés során a válaszadástól elzárkózókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagyták.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: a 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevői gyülekeznek a fővárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton

Reggeli gyors/interjú Dudits Lucával
2023.02.01., szerda 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre