„Klubrádió
A lényeg

A magyarok egyre elutasítóbbak mindenkivel, még a keresztényekkel is

22/12/2022 17:08

| Szerző: Klubrádió

A magyar társadalom 36,2 százaléka elutasítja azt, hogy homoszexuális szomszédja legyen. 1990-ben ez még körülbelül 75 százalék volt, de 2008-ban 30 százalék, tehát azóta romlott a helyzet – derül ki a TÁRKI friss tanulmányából, amely azt vizsgálta, hogy tekintenek Magyarországon a homoszexuálisokra.

A magyar férfiak egyébként jobban elutasítják, hogy homoszexuális szomszédjuk legyen, mint a nők – olvasható a TÁRKI Társadalmi Riportjában vonatkozó fejezetében. Az eredményekből az derült ki, hogy a magyarok az évek alatt mindenféle szomszéddal egyre elutasítóbbak lettek: főképp a bevándorlókkal és a muszlimokkal szemben, de érdekes jelenség, hogy 2 százalékról 12 százalékra ugrott a keresztény szomszédok elleni elutasítottság is. Néhány szám a többi csoport elutasítottságáról: kábítószereseket 71,2 százalék, súlyos alkoholistákat (a kérdőíven: iszákosokat) 65,1 százalék, bevándorlókat 47,5, romákat 45,6, zsidókat pedig 19,8 százalék nem szeretne szomszédjának.

Vagyis az elutasítás növekedése minden kategóriára vonatkozik, a magyar válaszadók 2008 és 2018 között mindenkivel szemben – például zsidókkal, cigányokkal, muzulmánokkal, bevándorlókkal, kábítószeresekkel, de még a keresztényekkel is – elutasítóbbá váltak, és ezek közül épp a homoszexuális szomszédok elutasítottsága nőtt legkevésbé.

A tanulmány arra jutott: a társadalom hozzáállását a melegekhez 2010 óta eléggé befolyásolja az, hogy a politika a saját érdekei miatt „politikai homofóbiát” terjeszt, tehát a saját céljának elérése érdekében akár még háttérbe is szorítja a melegek jogait és méltóságát. Ráadásul „az utóbbi évek fejleményei alapján úgy tűnik, hogy Magyarországon az uralkodó politikai elit a homoszexualitással kapcsolatos kérdéseket továbbra is közügyként kívánja tematizálni” – fogalmaztak.

Magyarországon 2009-től élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban az azonos nemű párok, de közösen nem fogadhatnak örökbe gyereket, és a felek nem fogadhatják örökbe partnerük gyerekét sem. 2012-ben aztán az is bekerült az Alaptörvénybe, hogy csak férfi és nő köthet házasságot Magyarországon, 2020-ban pedig megint szigorítottak: gyereket csak házastársak fogadhatnak örökbe, az egyedülállók pedig csak kivételes esetben, külön engedéllyel. Egy évvel később elfogadták a melegellenessé eltérített „pedofiltörvényt” is, amivel például megtiltották, hogy bárki bemutassa vagy „népszerűsítse” a homoszexualitást és a nemváltást 18 éven aluliaknak. A napokban derült ki, hogy beperelte Magyarországot az Európai Bizottság az LMBTQ-ellenes pontokat is tartalmazó „pedofiltörvény” miatt. Sőt, még gyermekvédelminek nevezett népszavazást is tartottak, amely a legalább 3,7 milliárdos költés ellenére érvénytelen lett. Civil szervezetek homofób és transzfób propagandának nevezték a referendumot.

A „Homofób-e a magyar társadalom?” kérdésre a kutatók szerint azt lehet válaszolni, hogy Magyarország a kevésbé elfogadó európai országok közé tartozik, ugyanakkor az egész magyar társadalom semmiképpen nem tekinthető homofóbnak.

Magyarország egyébként úgy jó harminc éve az utolsók között van a „homoszexualitás megengedhetősége” skálán az európai országok között. Az északi országok, mint Izland, Hollandia, Svédország, Dánia és Norvégia a legelfogadóbbak, őket követi Németország és Franciaország. Magyarország pedig az utolsó harmadban kullog olyan országokkal, mint Románia, Málta vagy Bulgária.

A tanulmány szerint a nők, a fiatalabbak, a magasabb iskolai végzettségűek, azok, akik nagyobb városokban élnek és azok, akik nem járnak vallási szertartásokra, azok a többieknél elfogadóbbak a melegekkel szemben Európában. Ahogy azok is, akiknek kevésbé tekintenek tradicionálisan a nemi szerepekre. A jobboldaliak, a bevándorlásellenesek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek pedig kevésbé toleránsak.

És ahogy az sem lehet meglepetés: azokban az országokban, ahol már eleve több joga van a párkapcsolatok és örökbefogadás terén az azonos nemű pároknak, ott a társadalom is barátságosabban és elfogadóbban áll hozzájuk.

(via Telex, rtl.hu)