„Klubrádió
Publicisztika
Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Cifraszűr és alibibeszédek – Neuman Gábor jegyzete

Véletlenül a köztévé egyik csatornáját néztem, elbambultam. A Hungarikum Díjátadó Gála ment, Navracsics Tibor állt a színpadon. Olyan volt az egész, mintha a '70-es évek valamelyik május elsejéjén ünnepi beszédet mondott volna Korom elvtárs, vagy Berecz elvtárs...

Szegény éhes magyar választó lakomája – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Szegény éhes magyar választó lakomája

És akkor jött Magyar Péter, aki eddig nem volt rajta az étlapon, bár nem tűnik tökéletesen finomnak, és félelmetesen hasonlít is az egyik korábbi főételre, de a reménytelenül éhes ellenzéki választóknak, akikkel már tényleg minden rosszat megetettek, most reményt ad arra, hogy legalább egy kicsit jól lehet lakni.

Csatamező vagy Lipótmező? – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Csatamező vagy Lipótmező?

Az Alapjogokért Központnak sikerült összetrombitálnia Budapestre Európa és a világ politikai söpredékét (nyilván költségvetési adóforintokkal bőkezűen felvértezve), akik kétnapos dzsemborijukkal próbálják megtámogatni a magyar miniszterelnök európai kampányát.

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete
Esti gyors

Élünk egy vegyi csík alatt – Szénási Sándor jegyzete

A chemtrail ugyebár egy vegyi csík, amit nemcsak a katonai, de a polgári repülőgépek is maguk után húznak-vonnak, hogy a belőlük kihulló méreggel megritkítsák a Föld népességét, hogy aztán a maradékot egy szűk elit uralma alá vonhassa. Állítólag nanorobotokat is szórnak, amelyek belélegezve agyvérzést, infarktust, esetleg agysorvadást okoznak, bár ez utóbbi a teória hívei között már post festa.

Pészah – Dési János jegyzete
Publicisztika

Pészah – Dési János jegyzete

Nem kell az egyiptomi szolgasághoz mérni természetesen a helyzetünket, mert haj' de örült volna az az egyiptomi rabszolga, ha csak az lett volna a gondja, hogy elveszik a színházát, meggyalázzák a moziját, birtokba veszik a könyvkiadását, leigázzák az iskoláját, félkegyelmű nyaloncokkal hazudják tele a világot és ellopják még, a... hmm mi is legyen a példa.... Megvan! Ha a fáraó kedvenc gázszerelője a nevére veszi a piramisokat és az egész Nílus partot felparcellázza, lebetonozza és jó pénzért kiárusítja.

Tákolmányország - Rózsa Péter jegyzete

28/12/2023 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

"Nem kell ahhoz magasan iskolázottnak lenni, hogy a bíróság döntéseiben nem egyszer felfedezze az elfogultságot. Elég, ha figyeli az ember, milyen döntéseket is hoztak az elmúlt években az alkotmánybírók. Kilóg az a bizonyos lóláb."

2023. december 28. Esti gyors - részlet (2023.12.28. Rózsa Péter jegyzete)
03:33
00:00

"Nem alkotmány ez, hanem tákolmány" – olvasom egy bejegyzésben, amit annak okán írt egy elkeseredett ember, hogy nem bízik az Alkotmánybíróságban. Ugyan három híres ügyvéd készítette az ő sorsát is jelentősen befolyásoló keresetet, sok jóra mégsem számít, mert magát az alaptörvénynek átnevezett valamit eleve nem tartja alkalmasnak, hogy betöltse egy alkotmányszöveg szerepét.

Nem kell ahhoz magasan iskolázottnak lenni, hogy a bíróság döntéseiben nem egyszer felfedezze az elfogultságot. Elég, ha figyeli az ember, milyen döntéseket is hoztak az elmúlt években az alkotmánybírók. Kilóg az a bizonyos lóláb, hiszen legtöbbször a kormány érdekei, s legkevesebbszer a panaszosoké érvényesültek. A tizenegy alkalommal toldott-foldott szöveg – ezt alkotmánymódosításnak hívják hivatalosan – eredendően lyukas, mint az ementáli sajt. Konkrétumok nincsenek benne megfogalmazva, így a jogászoknak nehéz a dolguk, mert előre kellene kitalálniuk, a gumiszöveg miként alkalmas arra, hogy megkerülve a valódi kérdést, a kormánynak megfelelő választ lehessen kialakítani belőle. Furfangosan ki kellene sakkozni, a bíróság milyen módon tudja majd húzni-vonni ezt a gumijogszabályt, hogy ne a kormány kárára döntsön. Mert sokszor a lényegi tárgyalás előtt készen van az ítélet. A legtöbb népszavazási kezdeményezést, civil javaslatot, törvények felülvizsgálatát és szinte minden ellenzéki politikus keresetét elutasította a testület az elmúlt jó tíz évben. Nem lehet tehát azon csodálkozni, ha egy-egy érintett már előre vesztesnek érzi magát.

Az adott bejegyzés egyébként arról szól, hogy a beadvány alapján az Alkotmánybíróság hozzon határozatot, vajon nem alaptörvény ellenes-e, hogy ma Magyarországon legalább 300.000 ember rokkantsági ellátása nem éri el a létminimum összegét. Egy alkotmányosan működő demokráciában nem is jöhetne létre ilyen helyzet, hogy rászorulók tömegei maradnak lényegében elemi támogatás nélkül. Pardon, ez nem is támogatás, hanem kötelező állami gondoskodás – kellene, hogy legyen. Itt azonban a mészéroslőrincek országában a szegény, az elesett nem számít. A várkonyiandreák ruhatára itt fontosabb a kormánynak, mint a társadalom perifériájára szorult emberek megsegítése. És még, hogy ez se legyen elég a döjfből, a felkarolásukra vállalkozó karitatív szervezeteket még üldözi is ez a mászáros kormány, hiszen az Oltalom Egyesület, Iványi Gábor ezreket támogató szervezete is ellenség; adóhatóság, rendőrség és egész kormányzati apparátus igyekszik felszámolni az ország egyetlen olyan civil szervezetét, ami egyszerre működtet hajléktalanszállót és kórházat, népkonyhát, szegény gyerekeknek bentlakásos iskolákat. Persze madarat tolláról, Orbánt barátjáról lehet felismerni; neki Mészáros a barátja és Iványi az ellensége. Az emberek nagy többségének ez pont fordítva van, csak éppen ebből számukra semmi jó nem származik. Szóval most kb. 300.000 ember várja, az Alkotmánybíróság miként foglal állást, elfogadható-e, hogy támogatásuk nem éri el a létminimumot. Így fejeződik be a poszt:

"Egy jogállamban ez a beadvány megállná a helyét, de mi Magyarországon vagyunk.
Bízzunk benne, hogy sikerrel járunk, mert mást sajnos nem is tehetünk.
KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK!"

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2023. december 28-ai adásában hangzott el.