„Klubrádió
Publicisztika
Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Szivárvány – Józsa Márta jegyzete

14/01/2024 12:18

| Szerző: Józsa Márta

A magyar társadalom korántsem olyan elutasító a meleg polgártársainkkal, mint amennyire azt a korifeusok szeretnék. Még akkor sem, ha ezek az emberek úgy élnek, ahogy a legtöbben szeretünk.

2024. január 11. Útszélen (2024. január 11., csütörtök 15:00)
45:31
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

Oroszország, Magyarország, Uganda – ebben a sorban a legkisebb közös többszörös a szexuális kisebbségek elleni gyűlöletkeltő kormányzati politika srófolása ameddig csak lehet, vagy célszerű.

Ugye valamelyik hazai propagandista egyenesen üdvözölte, hogy az afrikai országban akár halálbüntetés is várhat a meleg kapcsolatban élőkre. Ez a kontinens amúgy sem az emberi jogok paradicsoma, több mint ötven országban kriminalizálják azt, ha valaki nem szereti, amit az állam, a törvény, a pallosjog vagy hasonlók kiszabnak neki.

Mondjuk a kivégzés lehetőségétől megvadult félhivatalos magyar megmondók egy pöttyet különböznek az Egyesült Államok álláspontjától – persze féktelen szuverénségünkben ez sem meglepetés – Washington ováció helyett vízumkorlátozással díjazta az ugandai homofób kormánytisztviselők ötletét a nyáron. Bezzeg a magyar külügyminiszter nem így tett, ő tizenhét millió dolláros fejlesztési programról számolt be Kampalában, az ugandai fővárosban, szerencsére ezúttal nem mondjuk propagandatévét, lőszergyárat vagy szállodaláncot vett nekünk a mi pénzünkből, hanem egészségügyi beruházásokról volt szó.

Dicséretes módon egy szívkórházról például, amihez külön ajándékként járt tizennyolc lélegeztetőgép is a haza sufniból. Tudják, abból a bevált típusból, amelyből körülbelül tizenhatezer darab porosodik valamelyik titkos hazai raktárban durván három éve. Kínai, maláj és szlovák együttműködéssel sikerült rájuk szert tenni, állítólag némelyikük tökéletesen beválik a horkolás elleni küzdelemben.

Nos bölcs vezéreink ezzel jutalmazták a homofóbiában protagonista ugandai rezsimet. Feltehető azonban, hogy ott sem csak az LMBTQ közösségek nem követik tökételesen a vezérek előírásait, ahogy nálunk is történt most valami, amit még nem próbáltak megmagyarázni a pártvallási főideologikusok.

Szivárvány Nagykanizsa felett
 
Illusztráció:Varga György
 

Jelesül a népszámlálási adatokban keresendő gikszer: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2023-as népszámlálásban 10030 azonos nemű élettársi kapcsolatot vettek számba, és összesen 4125 kisgyereket nevelnek azonos nemű párok. Utóbbi számról annyit: a 2016-os mikronépszámlás adatai szerint ez 681 volt, vagyis azóta – és a kormány összes fóliázási szándéka ellenére; tekintsük itt most a fóliát a szexuális másságok elleni kirekesztés metaforájának - durván meghatszorozódott, ha hinni lehet az adatoknak. Ennek persze több oka is lehet, Pál Marci, a szivárványcsaládok jogaiért küzdő kétgyerekes édesapa szerint van az az új generáció, amelynek tagjai fütyülnek a kormánypropagandára.

Az is világos, hogy a magyar társadalom korántsem olyan elutasító a meleg polgártársainkkal, mint amennyire azt a korifeusok szeretnék. Még akkor sem, ha ezek az emberek úgy élnek, ahogy a legtöbben szeretünk, családban, a magánéletünk diszkréciójával, vágyaink szerint gyerekkel vagy anélkül, de ennek eldöntését ránk bízva. Mondjuk az nem lenne rossz, ha a törvényhozás és a törvénykezés gyakorlata is követné ezt a társadalmi mintát, például megnyugtatóan rendezné a szivárványcsaládokban élő gyerekek jogait. Szóval csekély vigasz ez a valószínűleg korántsem teljes népszámlálási adat számunkra, döntőképes polgárok számára, de mégis az.

A dicsőséges nagyurak talán egyszer szembesülnek azzal is, hogy a polgárok köpönyegéről lepereg a rájuk zúdított szennyvíz, előbb-utóbb kisüt a nap is, nos és mi is szokott ilyenkor feltűnni az égen? Mondjuk tudok olyan oviról, amelyet éppen szivárványról kereszteltek el valami másra, nyilván hogy be ne fóliázzák őket gyerekestül, dadusostul.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsorunk 2023. január 11-ei adásában hangzott el.