„Klubrádió
Publicisztika
A sovinizmus ötven árnyalata – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

H. M.: A sovinizmus ötven árnyalata

Az érzékeny fülűek ma is kihallhatták a nagyorosz sovinizmus minden árnyalatát Vlagyimir Putyin (amúgy főállású háborús bűnös) beszédéből. A sovinizmus mind az ötven árnyalatát, amit csak egy pusztuló birodalom fel tud vonultatni.

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Nemcsak matek – Szénási Sándor jegyzete

Anna Arutunyan, a CNN elemzője szerint Ukrajnának kell engednie, és nem a Nyugatnak döntésre jutnia, mi lesz abból, ha Putyin győzelemmel vonul le erről a sakktábláról, a nagyszájú Nyugat pedig megalázottan. Az orosz birodalmi álmok dagadnak tovább, és ezek, mint a kelt tészta, idővel mindig kifutnak a teknőből. Ez az elemzőnek eszébe se jut. Ő úgy számol, hogy egy 37 milliós nép nem győzhet le egy 143 milliósat, és ha Kijevnek nincs félmillió új regrutája, hát tegye fel a kezét, már bocs.

Szerelvényünk a vakvágányon zavartalanul vesztegel – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Szerelvényünk a vakvágányon vesztegel

Az új köztársasági elnök már eddigi munkája során is mindenben megfelelt a központi akaratnak, alkotmánybíróként is a vezér akaratával egyezően csapott el népszavazást, ellenzéki beadványt és mindent, a helyére lépő jogtudós pedig szintén a vezért és kormányát szolgálata igen jó pénzért minden olyan ügyben, amikor jogvita támadt a nemzetközi porondon.

Menza – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Menza – Józsa Márta jegyzete

Soha sincs korán ahhoz, hogy felnőttnek tekintsenek, ám most úgy látszik, ahhoz sincs késő, hogy felnőttként gondolják azt rólunk, hogy ne tudnánk választani tényleges, és nem kamu alternatívák közt.

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Vákuum – Szénási Sándor jegyzete

Ahol józan ember nem állítja, hogy az ellenzék pont olyan elviselhetetlen, mint a hatalmi elit, mert ez nyilvánvalóan hülyeség, viszont mindkettőt dettó utálja, ott a térfogatnyomás olyan alacsony lesz, hogy valami feltétlenül ki fogja tölteni a teret, a mi esetünkben ez a se nem párt, se nem szervezett civil mozgalom, ami az influenszerek laza csoportját jelöli.

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Fóliázni már nem lesz elég?! – Selmeci János jegyzete

A világ szégyene, hogy hatályban van egy törvény, ami szerint a heteroszexualitás oké, a homoszexualitást viszont megmutatni bűn, de azt talán már a fideszes szavazók egy részének is látványos szégyen lenne, ha a magyar gyerekek jobb létéért kormányzás helyett megint fóliázni fognak még azután is, hogy amúgy kegyelmet adtak egy pedofil segítőjének.

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Fideszes ujjgyakorlat – Rózsa Péter jegyzete

Nagytekintetű miniszterelnök úr, Ön egy kisujjnyi erkölcsi tartást nagyít fel ember méretűvé, hogy ezzel egy újabb trükköt produkáljon, hátha beveszi a többség. Egy kisujjnyi igazságot szokott ön óriásplakáttá, vagy hangos nemzeti szózattá nagyítani, de ezúttal melléfogott.

Somfai Péter: Mennyi három meg egy?

29/11/2023 08:00

| Szerző: Somfai Péter

Ha a gondolkodók kerülnek többségbe, megkongathatják a NER vészharangját.

Felejthetetlen emlékű matematika tanárom, Lovas Antal nem a humoráról volt híres. Ha valamelyikünk nem készült, vagy nem tudott megbirkózni a feladott egyenlettel, felé fordult és azt mondta: „Új Bólyai vagy fiam. Nála három meg egy az négy volt, nálad kettő. Szóval kettes…” Ezt mindig nagyon viccesnek találta.

A mai világban cseppet sem vicces, ha azt látom, hogy a politikusok az ellenzéki oldalon szinte egytől egyik új Bólyainak gondolják magukat, rosszul állítják fel a választási esélyeik „egyenletét”.

 

Amikor a közelmúltban a Momentum elnök asszonya nekiment a saját politikai oldalán fő riválisnak tartott másik vezetőnek, azt gondoltuk, rossz napja volt, amikor nyilatkozott, majd kijavítja a suta mondatait és helyreáll a béke. Ám a dolog nem így áll, újra és újra olajat löttyint a tűzre, egyre jobban feléget mindent az ellenzéki együttműködés körül.

Ha azok a politikusok rendszeresen hallgatnák a Klubrádióban Bolgár György Megbeszéljük című műsorát, ahol szinte mindig szóba kerül, hogyan készüljenek a pártok a közelgő választásokra, tapasztalhatnák: a megszólalóknak eszükbe sem jut az „együtt vagy egyedül” dilemmája. Tekinthetnék a betelefonálók véleményét akár egy félhivatalos közvélemény-kutatásnak is, de ha ez mégsem volna eléggé meggyőző, olvassák el a Szociális Demokráciáért Intézet megbízásából a Závecz Research 2023. október 29. és november 8-ika között felvett, 1000 fő személyes megkérdezésén alapuló kutatását.

A profik és hallgatók egyaránt az együttes fellépésben látják a „jövendő”, jelen esetben a NER leváltásának kulcsát. A kutatás szerint, ha a 2022-es országgyűlési választáson, együttesen induló demokratikus pártok a 2024. évi európai parlamenti megmérettetésen is egy listán indulnának, akkor a mai támogatottsági szintek mellett is megnyernék a választást, és az EP-i mandátumok többségét. Noha tavaly az összefogás nem hozott sikert, a felmérés szerint a választópolgárok 35 százaléka most is az egy évvel korábban együtt induló demokratikus ellenzéki pártok listájára adná szavazatát. A FIDESZ-KDNP listáját csak a polgárok 34 százaléka választaná, és jó esetben 6 százalékos támogatottságot érne el a Mi Hazánk. Ezzel szemben az ellenzéki pártok együttesen 11 képviselőt küldhetnének Brüsszelbe, a FIDESZ-KDNP közös lista 9 mandátumot érne, a Mi Hazánk választóit legfeljebb egy politikusuk képviselné az Európai Parlamentben.

Június végén még csak a megkérdezetteknek 73 százaléka támogatta a pártok közös indulását, november elejére ez a szám már 81százalékra nőtt. A leghangosabban „külön listás” Momentum szavazói körében is a „gondolkodók” kerültek többségbe. Hiába érvel elnök asszonyuk az önálló megmérettetés mellett, a párt választóinak 87 százaléka úgy látszik az egységes lista híve.

Az egyik legtapasztaltabb, politikailag elfogulatlannak tartott közvélemény-kutató cég úgy látja, ez a valódi tétje az európai választásnak. Ha többségbe kerülnének azok a magyar választópolgárok, akik nemet mondanak a kormánypártra és változást akarnak Magyarországon, az azt is bizonyítaná, hogy a NER rendszere igenis leváltható lehet akár már a 2026-os országgyűlési választásokon is.

Ennél rosszabb hírt aligha olvashatnak mostanában a Karmelita tanácsadói. A számok világosan mutatják, hogy a kormánypárt elemi érdeke lenne, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne egyezzenek meg a közös indulásban.

Nem volnék meglepve, ha ezekben a hetekben megint elkezdenének lázasan keresgélni a korábbi kampánystratégák poros tanácsai között és visszatérnének a 2010-ben bevált módszerhez. Leporolhatják az egykori amerikai republikánus Arthur Finkelstein „örökérvényű” ajánlatát: „Nem ismeri a politikai ármányokat, aki azt hiszi, hogy figyelmen kívül lehet hagyni, hogy a politikusok mit mondanak vagy tesznek, az újságok mit írnak. Elegendő egy egyszerű, világos és gyakran negatív üzenet, ami eleget ismételve, meghozhatja a sikert.” A plakátokon már ott van a brüsszeli főnöknő, a Soros fiú, és nagy tételben mernék fogadni, hogy hamarosan előkerül a DK-s „patás ördög” képe is, körülötte valamennyi konkurens politikus fizimiskájával.

És ha ez nem volna elég? Nyárig a háttérben dolgozhatnak még a névtelen „cselszövők” is. Duruzsolhatnak a politikai Biberachok a fülekbe mindenféle hízelgő szavakat. Mindegyiknek mószerolhatják a másikat, és fordítva, csak az a fontos, hogy ne jusson eszükbe összefogni. Akkor aztán dörzsölheti a kezeit mindenki a miniszterelnök csapatában: nekik akár 15 jelöltjük is nyerhet, a DK-nak jó ha lesz 3, a Momentumnak és az MSZP-nek 1-1 és a Mi Hazánknak is egyetlen képviselői helye Brüsszelben.

A többiek? Futottak még.

Visszatérve az iskolapadba, az ellenzéki össze nem fogás Lovas tanár úr mércéjével az elégségeshez is kevés lenne, egyenesen a bukáshoz vezethet. Pedig ott vagyunk mi is a háttérben, próbálunk súgni, de hiába. Csak mondják a magukét.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB