„Köszönjük,
Publicisztika
Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Szakadék előtt kávészünet – Szénási Sándor jegyzete

Egy hölgy közölte, hogy mától egyetlen betevője a capuccino lesz, mégpedig éjjel és nappal, '56-osok unokája ő, aki nem tűrheti a justizmordot, és a tejeskávé szakadatlan fogyasztásával ország-világ, de még Gianni Annoni előtt is hajlandó demonstrálni, hogy eddig és ne tovább a magyar nemzet megbecstelenítésében.

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Kimegy, beül – Kárpáti Iván jegyzete

Magyar Péter mondanivalója, álláspontja, ilyen tempó mellett finoman szólva nem mindig koherens. Azt mondta, nem megy Brüsszelbe, majd egy irányított szavazással legitimálta döntését, amit idővel azok a hívei is megbocsátanak neki, akik most úgy gondolják, hogy vezetőjük megy a tutiba, havi tízezer euróért, plusz extrák.

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete
Publicisztika

Mi itt a látnivaló? – Dési János jegyzete

Az a csúnya pesti pletyka már korábban szárnyra kapott, hogy a kamerák előtt szexelőkből meggazdagodott pornómágnás azért vágott bele a politikába, mert magasabb helyről ezt kérték tőle, cserébe futni hagyják. Kétségtelen, az események egymás után rakása akár efféle olvasatot is megenged. De az biztos, jogilag Gattyán mindenképpen ártatlan – és talán számára a legfájdalmasabb, ha igaz, ez a történet. Ugyanis a gyanú ott lebeg a feje fölött.

Felcserek – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Felcserek – Józsa Márta jegyzete

Nem tudni, át kell-e menniük a csicska-korszakon, kapnak-e majd kimenőt, mi lesz a katonai fokozatuk, milyen a lepedő a priccseken és van-e wifi a kóterban. Kötelező lesz-e a kardiológusoknak a surranó? Minden obsitos felcsernek jut-e kellő gyíkhús-ellátmány?

 Késlekedő következtetések – Dési János jegyzete
Publicisztika

Késlekedő következtetések

Van, hogy a békepárti törvénybuheráció nem úgy sül el, az élet még Orbán Viktornál is rafináltabb néha. Bezzeg Balog Zoltánt nem billentik ki a kínos beszélgetések. 

Pojácák és vallási fanatikusok – Hardy Mihály jegyzete

7/12/2023 18:02

| Szerző: Hardy Mihály

 | Szerkesztő: Pálinkás János

A vallásosság, a hit magánügy, mondhatni szent belső meggyőződés. Csak a pojácák és a vallási fanatikusok csinálnak belőle közügyet.

2023. december 07. Esti gyors-részlet (2023.12.07. Hardy Mihály jegyzete)
02:43
00:00
Nem tudom, elgondolkoztak-e mostanában a… pökhendiségről. Bevallom, nekem először ez jutott eszembe, amikor megláttam a magyar külügyminisztert Accrában, Ghána fővárosában kopott farmerban és egy szál pólóban jattolni a helyi katolikus pappal. Mindezt ráadásul zsebre dugott kézzel, miközben Ebenezer atya, a szóban forgó pap, talpig fehér papi palástban, mondhatni teljes munkaruhában mutatta be a misét. Az apropó az adventi hajnali mise, az úgynevezett rorate volt, amit – állítólag – a világ minden kincséért sem hagyna ki a magyar diplomácia első embere.

A Facebookra feltöltött képekről egyszerre ordít a kivagyiság, a pökhendiség és az álszent ájtatoskodás. Mert Szijjártó természetesen méregdrága, testre feszülő olasz divatpólóban ment el a misére, miközben a kísérete tagjai a diplomáciai etikettnek jobban megfelelő sötét nadrágban és fehér ingben vettek részt a nem hivatalos programon a templomban. Nem látszott rajtuk az áhítat, sokkal inkább a stressz. Volt már ugyanis olyan magyar diplomata, akinek azért kellett sürgősen távoznia a posztjáról, mert nem intézte el, hogy a szuper-luxus szállodában, ahol a külügyminiszter megszállt, csak az ő kedvéért külön kinyissák hajnali 6 órakor az edzőtermet. Egy hajnali mise megszervezése Afrikában legalább ennyi buktatót rejt magában. Ennyit a magyar diplomata-stresszről.

Ami még ennél is sokkal riasztóbb, az a magyar kormánytagokra így karácsony előtt pánikszerűen rátörő álszent áhítat, ami mindet átitat. Mert a vallásosság, a hit magánügy, mondhatni szent belső meggyőződés. Csak a pojácák és a vallási fanatikusok csinálnak belőle közügyet. Márpedig a ghánai hajnali mise fotódokumentálása a Facebookon, akárcsak Novák Katalin köztársasági elnök reggeli ájtatoskodása a Mátyás-templomban azonnal közüggyé válik, amint nyilvánosságra hozzák. Amúgy több mint kétszáz évvel a francia forradalom után, amelynek egyik vívmánya éppen az állam és az egyház szétválasztása volt. Semmi közünk hozzá, hacsak nem tolják a képünkbe, úton-útfélen.

A Nagy Szent Állami Áhítatról meg csak annyit, hogy szerintem nincs egyetlen pontja sem a Tízparancsolatnak, amit ezek az ájtatosmanók, üzemszerűen meg nem szegtek volna az elmúlt tizenhárom évben…

Hardy Mihály jegyzete a 2023. december 7-i Esti gyorsban hangzott el.