„Köszönjük,
Publicisztika
Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete

Mármost a nemtürk, nemorosz, és egyéb, ezektől elhatárolódó média felhívja arra a figyelmet, hogy Azerbajdzsánban a kormánykritikus aktivistákat 1. börtönben tartják, 2. meg is kínozzák őket, arról meg szó sem lehet, hogy az azeri nyilvánoságban bárki összevissza fecsegjen, ha mégis megteszi, lásd az első, és a második pontot.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

1500 milliárd már a zsebben

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Mit mond a vezér? - Rózsa Péter jegyzete

17/02/2024 15:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Migránsveszély, Covid járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, miegyebek okán lassan tíz éve rendkívüli állapotra hivatkozva rendeleti kormányzást vezetett be. De mit szól, ha egyáltalán szóba meri hozni, hogy most nem kreált, kitalált ellenségek, és ügyek, hanem saját rendszerének emberei és sötét dolgai jönnek szembe.

2024. február 17. Hetes Stúdió-részlet (2024.02.17. Rózsa Péter jegyzete)
03:29
00:00

Itt ülünk és várjuk, szokásos tavaszváró, évértékelő beszédében Orbán Viktor vajon képes lesz-e szokásos retorikai eszközeivel valamiféle kiutat, biztatást adni híveinek, a néhány hét alatt kialakult és még mindig erősödő politikai-erkölcsi válságra. Hamarosan kezdődik ez a beszéd és Józsa Márta szerkesztőnk már feltette a fülhallgatót, hogy azonnal követni és sűrítve tolmácsolni tudja, mit mond a vezér. Itt most az a kérdés inkább, hogy hogyan mondja, amit mond. Vajon a jól bevált, és már több mint harminc éve elkezdett, azóta tökélyre fejlesztett terelő beszéde hatásos lesz-e megint. Vagy kénytelen lesz a NER pedofilmentegető tagjait és kiszolgálóit néven nevezni, sőt egyes családtagokat is érintő botrányról szólni. Milyen is ez az orbáni beszéd, ami mindig elfedi a valódi szándékokat, történéseket?  Sükösd Miklós szociológus, a Koppenhágai Egyetem Kommunikáció Tanszékének docense tanulmányt készített az orbáni propagandaállam nyelvezetéről. Ebben – idézem -, feltárja Orbán Viktor populista retorikájának alapjellemzőit, „a nemzet egészét kisajátítva szónokol, demokratikus ellenfelek helyett elvetemült ellenséget fest le, és külső megszálló hatalom ellen mozgósít. Orbán szónoklataival a magyar nemzettudatban történelmileg gyökerező áldozatiságot és sérelmi kultúrát aktív gyűlöletpolitikába fordítja át a félelem, a rettegés és a bosszúvágy módszeres felélesztésével és az aktuális ellenségek megnevezésével. Retorikájával felébreszti a félelmetes, veszélyes világtól megmentő autoriter vezető iránti vágyat és a drákói rendszabályokkal működő diktatórikus állam igényét” – írja Sükösd a tanulmány bevezetőjében.

Igen, eddig ez bevált. Migránsveszély, Covid járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, miegyebek okán lassan tíz éve rendkívüli állapotra hivatkozva rendeleti kormányzást vezetett be. De mit szól, ha egyáltalán szóba meri hozni, hogy most nem kreált, kitalált ellenségek, és ügyek, hanem saját rendszerének emberei és sötét dolgai jönnek szembe. A lemondott Novák Katalin és Varga Judit, hátuk mögött a pedofil kegyelmi ügyben megmártózó Balog Zoltánnal és a vesztegetési ügyben gyanúsítottként vergődő Völner Pállal. Ők nem kitalált szereplőik és nem fiktív ügyekbe buktak bele. Ráadásul olyanokba, amik ellen a retorika szintjén a kormány folyamatos kampányt folytat. Olyan ügyekről van szó, amik ellen harcban állt eddig, és amik a kormányzati, a politikai propaganda középpontjában voltak. Ma ez a kérdés, mindezt az erkölcsi válságot okozó pocsolyát Orbán megpróbálja lecsapolni, vagy politikai Srekként ebben kíván tovább fürdőzni és választóit is maga mellett tartva azt próbálja elhitetni, nem mocsár ez, hanem maga a Riviéra? Szaga van, sötét, árad, de magyar. Viszont nem a miénk.  Ezt mondták tegnap este azok a sztárok, akik eddig az online térben és a színpadon szóltak, de most kiléptek, hogy elég volt. Tiszta beszédet követelnek. Ez a beszéd.   

Rózsa péter jegyzete a Hetes Stúdió 2024. február 17-ei adásában hangzott el.