„Klubrádió
Publicisztika
Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Reiki – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Reiki – Szénási Sándor jegyzete

A reiki, bulvárszint ide, vagy oda, régóta áthatja nemcsak a kórházi világot, de a közéletet, sőt a politikát is, ergo azt is régóta tudjuk, hogy a kézrátétel igenis boldoggá teszi a magyart, másra már nem is vágyik.

Mit mond a vezér? - Rózsa Péter jegyzete

17/02/2024 15:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

Migránsveszély, Covid járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, miegyebek okán lassan tíz éve rendkívüli állapotra hivatkozva rendeleti kormányzást vezetett be. De mit szól, ha egyáltalán szóba meri hozni, hogy most nem kreált, kitalált ellenségek, és ügyek, hanem saját rendszerének emberei és sötét dolgai jönnek szembe.

2024. február 17. Hetes Stúdió-részlet (2024.02.17. Rózsa Péter jegyzete)
03:29
00:00

Itt ülünk és várjuk, szokásos tavaszváró, évértékelő beszédében Orbán Viktor vajon képes lesz-e szokásos retorikai eszközeivel valamiféle kiutat, biztatást adni híveinek, a néhány hét alatt kialakult és még mindig erősödő politikai-erkölcsi válságra. Hamarosan kezdődik ez a beszéd és Józsa Márta szerkesztőnk már feltette a fülhallgatót, hogy azonnal követni és sűrítve tolmácsolni tudja, mit mond a vezér. Itt most az a kérdés inkább, hogy hogyan mondja, amit mond. Vajon a jól bevált, és már több mint harminc éve elkezdett, azóta tökélyre fejlesztett terelő beszéde hatásos lesz-e megint. Vagy kénytelen lesz a NER pedofilmentegető tagjait és kiszolgálóit néven nevezni, sőt egyes családtagokat is érintő botrányról szólni. Milyen is ez az orbáni beszéd, ami mindig elfedi a valódi szándékokat, történéseket?  Sükösd Miklós szociológus, a Koppenhágai Egyetem Kommunikáció Tanszékének docense tanulmányt készített az orbáni propagandaállam nyelvezetéről. Ebben – idézem -, feltárja Orbán Viktor populista retorikájának alapjellemzőit, „a nemzet egészét kisajátítva szónokol, demokratikus ellenfelek helyett elvetemült ellenséget fest le, és külső megszálló hatalom ellen mozgósít. Orbán szónoklataival a magyar nemzettudatban történelmileg gyökerező áldozatiságot és sérelmi kultúrát aktív gyűlöletpolitikába fordítja át a félelem, a rettegés és a bosszúvágy módszeres felélesztésével és az aktuális ellenségek megnevezésével. Retorikájával felébreszti a félelmetes, veszélyes világtól megmentő autoriter vezető iránti vágyat és a drákói rendszabályokkal működő diktatórikus állam igényét” – írja Sükösd a tanulmány bevezetőjében.

Igen, eddig ez bevált. Migránsveszély, Covid járvány, Oroszország Ukrajna elleni háborúja, miegyebek okán lassan tíz éve rendkívüli állapotra hivatkozva rendeleti kormányzást vezetett be. De mit szól, ha egyáltalán szóba meri hozni, hogy most nem kreált, kitalált ellenségek, és ügyek, hanem saját rendszerének emberei és sötét dolgai jönnek szembe. A lemondott Novák Katalin és Varga Judit, hátuk mögött a pedofil kegyelmi ügyben megmártózó Balog Zoltánnal és a vesztegetési ügyben gyanúsítottként vergődő Völner Pállal. Ők nem kitalált szereplőik és nem fiktív ügyekbe buktak bele. Ráadásul olyanokba, amik ellen a retorika szintjén a kormány folyamatos kampányt folytat. Olyan ügyekről van szó, amik ellen harcban állt eddig, és amik a kormányzati, a politikai propaganda középpontjában voltak. Ma ez a kérdés, mindezt az erkölcsi válságot okozó pocsolyát Orbán megpróbálja lecsapolni, vagy politikai Srekként ebben kíván tovább fürdőzni és választóit is maga mellett tartva azt próbálja elhitetni, nem mocsár ez, hanem maga a Riviéra? Szaga van, sötét, árad, de magyar. Viszont nem a miénk.  Ezt mondták tegnap este azok a sztárok, akik eddig az online térben és a színpadon szóltak, de most kiléptek, hogy elég volt. Tiszta beszédet követelnek. Ez a beszéd.   

Rózsa péter jegyzete a Hetes Stúdió 2024. február 17-ei adásában hangzott el.