„Klubrádió
Publicisztika
A kutya ugat – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

A kutya ugat – Szénási Sándor jegyzete

Az Adria Winch 2022-ben 700 000 euró értékben adott el az oroszoknak többek között finn és német gyártmányú alkatrészeket, 2023-ban viszont tulajdonost váltott. Az új menedzsment pedig megesküdött az anyja életére, hogy a rizikók elkerülése érdekében tényleg lemond az orosz business-ről. Persze nem mondott le: a fiókcégeken keresztül ebben az évben 1,2 millió dolláros forgalmat realizált az orosz hadihajó iparral.

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Egy kis segítség O.V.-nek – Szénási Sándor jegyzete

A helyzet tehát az, hogy Belgium demokrácia, néhány korlátolt, és hatalommal rendelkező polgára viszont a legjobbkor játszott Orbánék kezére, akik most annyi vesztett meccs után újra tematizálhatják a közéletet azzal, hogy lám Brüsszelben a szabadság és az elnyomás erői küzdenek, és nem kérdés, hogy ők minek a mártírjai.

Spárbox – Dési János jegyzete
Publicisztika

Spárbox – Dési János jegyzete

Ez a miniszter körülbelül felméri a helyét a világban és beáll egy ilyen színvonalas üzleti vitába, segédcsendőrnek. Most még csak a kisebb pofonok kiosztása tartozik rá, de bizonyára belejön majd még a verőember szerepébe. Drukkoljunk neki. A Spar meg vegyen bokszleckéket, ha nem tetszik neki a vircsaft.

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Couleur locale – Józsa Márta jegyzete

Erre itt azt mondanók: megoldjuk okosba’. És azt is tesszük: ha nincs orvos, akkor gyógyíttatunk kézrátéttel, ha nincs iskola, akkor egy határral odébb küldjük a gyerekeket tanulni és így tovább. Miközben egy várbeli teraszon pöffeszkedik vastag tárcájával egy-két fazon, és még ezen is ő keres.

Arató András: Keressük Petőfit

16/03/2023 13:44

| Szerző: Arató András/Klubrádió

"Annyi dolgom volt, embereimmel, megmondom úgy, ahogy van, kerestük Petőfi Sándort." (Hofi Géza: Hofisszeusz)

 

Keressük Petőfit, hiszen március 15-e van. Jó, hát kereshetnénk Julius Caesart is, ez a nap az ő életébe is jelentős fordulópontot hozott, sőt, még egy egyszerű hiányos mondatot is hagyományozott az utókorra, legalábbis Shakespeare Vilmos közvetítésével: "Te is, fiam Brutus?!"

A Budenz utcai iskolaigazgató betiltotta az ünnepi előadást, ha nem teszi, elhangzik az "Akasszátok fel a királyokat!", amiről a közönségnek Orbán jutott volna az eszébe. Helyesen járt el a direktor, bármely Petőfi vers esetében hasonló szigorral kell fellépni. Gondoljunk bele, hova vezetne, ha például egy szemtelen diák belekezd A magyar nemes, A XIX. század költői, vagy a Föltámadott a tenger című versbe, az Anyám tyúkjáról nem is beszélve.

Az ominózus költemény még csak biztatás egy rendszerváltás drasztikus kivitelezésére, de Julius Caesart, mint diktátort effektíve leszúrják csoportosan, a gyerek részvétele a merényben csak hab a tortán és csalódás a mostoha faternek. Nem kellenek a mi békeszerető népünknek az ilyen agresszív történetek, csak megzavarná békésen virágzó mezeinket. Ott van nekünk a Nyírő meg a Tormay Cécile lírája, akad miből merítenünk.

Még hogy elvették az iskoláktól az önálló döntési jogokat? A Budenz utca maga az élő cáfolat, nem kellett az intézkedéshez sem Demeter jóízlése, sem belügyminiszteri beavatkozás.

Hanem a költő keresése ma magas szinten zajlott, egészen a szülőházig zarándokolt el országunk vezetője, és miután meglelte (a szülőházat), legott beszédet is intézett a népéhez. Nem Petőfiéhez, az nem fért be, hanem az övéhez.

Mint rendesen, most is sok bölcsesség hagyta el az ő ajakát. Idézzünk is belőle nemzedékek okulására, a teljesség igénye nélkül.

"A magyar a szabadság legsikerültebb nyelve. Petőfi nyelvét mindenhol értik, több mint 200 nép nyelvére fordították le." Vajon minek fordítgatják, ha mindenhol értik? Hang the Kings, Pendre les rois, Impiccare i re. Sőt: повесить королей. Ugye, ugye.

"Mi magyarok költőien lakozunk ezen a Földön" – önmagáért beszél, maga a megtestesült líra, különben nem lakoznánk, hanem csak úgy, prózaian laknánk. Külföldiek a szájukat tátják, midőn meghallják, nálunk mindenki jambusokban áldja az egészség ügyét.

"A magyar szabadság hatalmas menete … ma is tart, ebben a menetben pedig Petőfi is a magyarokkal van, még akkor is, ha nem látjuk őt." Kekeckedők ellentmondást kárognak a folytatás kapcsán: "látjuk, hogy (Petőfi) fellázad, amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek, és akkor is, amikor a világ hatalmasai Magyarországot be akarják olvasztani egy európai szuperállamba". Kekeckednek, mondván, most akkor látjuk vagy nem látjuk (Petőfit). Ő látja, legyen nekünk elég ennyi.

Hanem a lényeg a következő: "Látjuk, hogy odakanyarítja a tizenkét pont elé, hogy legyen béke". Nem a látás – nem látás dichotómiája a lényeg, hanem itt most a nagy példakép önkorrekcióra való képességének ékes bizonyítékának vagyunk ezek szerint mégiscsak szemtanúi. Petőfi belátta, hiányos a műve, és még 175 év múltán is képes korrigálni. És erre minden honfitársunk képes, hiszen "minden magyarban van egy kis Petőfi".

Holnap elutazik a miniszterelnök, ám mostani útja során nem Ivan Fjodorovics Paskievics országát látogatja meg, hanem I. és II. Szulejmánét, minthogy nem Putyinnal, hanem Erdogannal kell neki Finnország és Svédország sorsáról intézkednie.

Hozta még most is egyre fejlődő formáját, sőt, az ünnepélyesség fokozása érdekében egy oktávval még feljebb is tolta a hangsúlyokat.