„Klubrádió
A lényeg

Závecz: A magyarok többsége elfogadó a melegekkel szemben

14/07/2021 15:23

| Szerző: Klubrádió

Az RTL Klub megbízásából reprezentatív kutatást készített júniusban a hazai lakosság homoszexualitáshoz való viszonyáról a Závecz Research. A válaszadók többsége, 56 százalék elfogadó a melegekkel szemben.

A csatorna közleménye szerint a válaszok nagyban függnek a válaszadók életkorától, iskolai végzettségétől, lakhelyétől, kapcsolati hálójuktól, de még a nemüktől is:

a nők nagyobb mértékben elfogadók a melegekkel szemben (62%), mint a férfiak (48%);
az életkor emelkedésével csökken az elfogadás. Korosztály tekintetében ugyanis a 60 év felettiek a legelutasítóbbak, csak 38 százalékuk támogatja a nem heteroszexuális kapcsolatban élőket;
minél nagyobb településen él valaki, annál elfogadóbb;
a 18–39 év közötti, érettségivel, illetve főiskolai/egyetemi diplomával rendelkező budapestiek a legelfogadóbbak;
a megkérdezettek 23 százalékának van homoszexuális ismerőse, ők 87 százalékban elfogadóak is, míg azok, akiknek nincs ismerősük, csak 46 százalékban elfogadóak.

A felmérés személyes megkérdezéssel, 1000 fős mintán zajlott, az ország 18 éves és annál idősebb felnőtt lakossága körében. 

Budapest PrideMTI Fotó: Máthé Zoltán
 

Pártpreferencia alapján a következő eredmények jöttek ki:

a Fidesz–KDNP-sek 20 százaléka tartozik csak az „erősen elfogadó” csoportba a homoszexualitás tekintetében,
24 százalékuk erősen elutasító,
30 százalékuk pedig enyhén elutasító (tehát a többség végeredményben elutasító);
– a DK-ra, a Jobbikra, az MSZP-re, a Momentumra kérdeztek még rá, és volt egyéb párt és bizonytalan opció is. Az jött ki, hogy a momentumos szavazók a legelfogadóbbak, csak 17 százalékuk elutasító, 46 százalékuk erősen, 36 pedig viszonylag elfogadó – írja a Telex.