„Klubrádió

WHO-jelentés: állatok hordozzák a koronavírust, nem laborból szabadult ki

30/03/2021 11:31

| Szerző: Klubrádió

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről több verziót állít fel. Ezek közül a legvalószínűbb, hogy egy közvetítő faj (állat) révén terjedhetett át a koronavírus az emberre. A jelentésből az AP hírügynökség közölt előzetes részleteket hétfőn.

Az AP leszögezi, hogy bár a tanulmány - amelyhez a hírügynökség egy WHO-tagország Genfben állomásozó, magát megnevezni nem kívánó diplomatáján keresztül jutott hozzá - sok kérdést hagy megválaszolatlanul, de alaposan kifejti az eddigi kutatási eredményeket. - írja a 444.hu az MTI tudósítása alapján.

denevér

A jelentés négy verziót említ a terjedés lehetséges okaként:

- azt, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult el - kifejezetten valószínűtlennek nevezi (ezt az elméletet a kínai hatóságok korábban is határozottan tagadták),

- legvalószínűbbnek azt tartja, hogy a vírus denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedt át az emberre,

- ezt követi, hogy a denevérről közvetlenül terjedt át az emberre,

- szintén elég valószerűtlen, hogy élelmiszeren át történt a fertőzés (bár a járvány későbbi szakaszában Peking többször közölte, hogy az egészségügyi hatóságok vizsgálata szerint több állampolgára is importált mélyhűtött élelmiszerekkel kapcsolatba kerülve fertőződött meg, a kutatás szerint nem valószínű, hogy az ilyen fertőzések járvánnyá nőnének).

A héten várható teljes jelentés nagyrészt a Vuhanban végzett vizsgálatokon alapul, ugyanakkor nem lehet teljes biztonsággal nyilatkozni sem a vuhani piac szerepéről a járvány kapcsán, sem arról, hogyan került a fertőzés a piacra