„Köszönjük,
A lényeg

Vizsgálja a rendőrség Toroczkai mezőőrségét

14/01/2022 19:42

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A rendőrség és a kormányhivatal is vizsgálja a szélsőjobboldali Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László vezette ásotthalmi önkormányzat mezőőreinek tevékenységét. A TASZ szerint ezek az őrök nem azt figyelik, hogy az illegális határátlépők kárt okoznak-e, hanem aktívan keresik és próbálják megfélemlíteni őket, amihez nincs joguk. Toroczkai válaszul közölte: betiltaná a TASZ-t.

Ahogy a 444 írja, „RENDKÍVÜLI: Fegyveres migránsok a magyar határon!” címmel tett közzé videót Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke. Ebben bemutat egy mobilos felvételt, amin kerítésen átmászó emberek látszanak, az egyikük puskát tart a kezében. Toroczkai állítása szerint ez a videó a déli határon, Ásotthalomnál készült, ahol ő a polgármester.

Először azzal vádolja a kormányt, hogy a rendőrök szándékosan csak később fogják el az illegális határátlépőket, és a kormány azért nem lép fel, mert rosszul mutatna a kampányban, ha kiderülne, hogy nem tudják megvédeni a határt.

Megszüntetné a TASZ-t

Ezután azzal folytatja, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közben feljelentette az ásotthalmi mezőőrséget, ezért a rendőrök be is idézték két beosztottját. Toroczkai szerint az önkormányzat alkalmazásában álló mezőőröknek joguk van intézkedni a „migránsbűnözőkkel szemben, akik kárt okoznak az erdeinkben, kárt okoznak a tanyáinkba betörve, kárt okoznak már önmagában, amikor a határkerítést megrongálják”. Ezért, ha a Mi Hazánk bejutna a parlamentbe, kezdeményezné a TASZ feloszlatását és betiltását.

Azonban ahogy TASZ közölte a 444-gyel, nem feljelentést tettek, valójában nem feljelentést tettek, hanem a kormányhivatalt és a rendőrséget kérték, hogy vizsgálják ki, jogszerűen működik-e az ásotthalmi mezőőrség.

„Embervadászat” felfegyverkezve

Ugyanis egy ősszel közzétett, „TÁMADÁSOK UTÁN EMBERVADÁSZAT A HATÁRON” című videóban Toroczkaiék részletesen bemutatták, hogyan működik „bevetés közben” a mezőőrség. Látszik, hogy autóval, majd gyalog keresik az erdőben az illegális határátlépők nyomait éjszaka, felfegyverkezve, és az önkormányzat térfigyelő kamerarendszerét is használják erre a célra. Azt állítják, a mezőőrség évek óta végzi ezt a feladatot, több ezer embert fogtak már el.

Csakhogy a TASZ szerint a mezőőrök dolga a termőföldek, az ott levő gépek, épületek, termények védelme. „Ha tetten érnek valakit, amint épp rongálja vagy felgyújtja például a szalmatároló épületet, akkor joguk van kényszerintézkedésre. Megakadályozhatják a bűncselekményt, és értesíthetik a hatóságokat. De nincs semmilyen felhatalmazásuk arra, hogy szervezetten bűnüldözési, határvédelmi feladatokat lássanak el” - mondta Landgraf Erna, a TASZ munkatársa.

Szerinte az ásotthalmi mezőőrök nem azt vizsgálják, hogy az illegális határátlépők kárt okoznak-e, és nem is tettenérésről van szó, hanem aktívan keresik ezeket az embereket, és próbálják feltartóztatni, megfélemlíteni őket, amihez nincs joguk.

Végül feljelentés lett belőle

A rendőrség a TASZ kérését végül valóban feljelentésként kezelte, így eljárást indítottak „közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése” miatt. A kormányhivatal is vizsgálja az őrök tevékenységét, ennek eredményéről a rendőrség álláspontjának ismeretében értesítik majd a jogvédő szervezetet.

(Kiemelt kép: MTI/Vajda János)