„Köszönjük,
A lényeg

Visszaszólt a NAV Karácsonynak: szerintük nem befolyásolja őket a politika

24/05/2024 14:48

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Karácsony Gergely főpolgármester közölte, szerdán jogi főtanácsadóját és ügyvédjét ellenőrizte a Rogán Antal irányította Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, csütörtökön pedig többek magánlakását kereste fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Úgy véli, őt akarják majd "levadászni, megfélemlíteni" a felhasznált dokumentumokkal. A NAV reagálásában azt írta, a büntetőeljárásból eredő feladataikat "pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látják el".

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében kiemelte: szervezetük határozottan visszautasít minden olyan választási kampányban megfogalmazott főpolgármesteri állítást, sajtóhíresztelést, amely az állítja, vagy arra utal, hogy feladataik ellátását befolyásolja az aktuális politika.

Közölték: a NAV két büntetőeljárást folytat egymással párhuzamosan, költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Részletezték: az egyik büntetőeljárásban, amelyben egy embert már gyanúsítottként hallgatott ki a nyomozó hatóság, bírói végzés alapján kutatást hajtott végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában, amely során a nyomozó hatóság – ügyész jelenlétében - az elkövetett bűncselekmények alátámasztására szolgáló bizonyítékokat foglalt le. Azt írták, a médiában megjelentettekkel ellentétben az eljáró hatóság, csak és kizárólag a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható bizonyítékokat ismerheti meg.

A másik folyamatban lévő büntetőeljárásban több helyszínen is kutatott a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, és tárgyi bizonyítási eszközöket foglalt le az ügyben vizsgált bűncselekményekkel összefüggésben.

A hivatal azt közölte, hogy a nyomozások részletes adatairól nem adhat további tájékoztatást, – az eljárások érdekeire tekintettel –, azonban az eddigi megállapítások szerint számos hamis okirat és külföldről érkezett pénzek képezik a vizsgalat tárgyát, amellyel kapcsolatban további gyanúsítotti kihallgatások várhatóak.

A NAV közleményében azt írta, a büntetőeljárásból eredő feladataikat "pártatlanul, politikai befolyástól mentesen, a törvényi felhatalmazásnak megfelelően, ügyészi felügyelet mellett látják el".

Karácsony: Ha Rogán nem gyáva, az én irodámat túrassa fel, ne a kollégáimat vegzálják!

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön a Facebookon azt írta: szerdán jogi főtanácsadóját és ügyvédjét ellenőrizte a Rogán Antal irányította Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, csütörtökön pedig többek magánlakását kereste fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Úgy véli, az adatok lemásolásával semmibe vették a jogállam egyik fontos garanciáját, az ügyvédi titkot.

A szakszolgálat adatokat és naplófájlokat akart megvizsgálni, de Karácsony azt feltételezi, hogy a lemásolt dokumentumokat majd átadják a propagandamédiának, „hogy hazug és manipulatív lejárató kampányokat indíthassanak.” 

Karácsony úgy véli, hogy őt akarják majd "levadászni" a felhasznált dokumentumokkal; lemásolt dokumentumokkal és magánlakásokban tartott házkutatásokkal akarják megfélemlíteni. "Budapestről mondanivalójuk nincs, ezért egyértelműen elküldték a hadüzenetet" – írta a főpolgármester, aki szerint őt sem megfélemlíteni, sem megtörni, sem levadászni nem tudják. Karácsony Rogán Antal kabinetminiszternek is üzent, hogy ha nem gyáva, akkor az ő irodáját túrassa fel, ne a kollégáit vegzálják.

(Kiemelt kép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely /részlet)