„Klubrádió
A lényeg

Visszamenőlegesen korrigálják a hitelmoratórium csapdáját

16/09/2021 07:52

| Szerző: Klubrádió

Szerdán éjjel megjelent kormányrendelet visszamenőleg módosította a hitelmoratórium egyes részeit a természetes személyek hitelkártya-szerződésével valamint a fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződéssel kapcsolatban. 

A Telex szerint arról van szó, hogy a kormány rájött, hogy "a nagy sikerként hirdetett moratóriummal sok szerencsétlen adós elég rosszul járt, például azok, akik a hitelkártya-adósságukat nem fizették meg". Emiatt hirdették ki egy visszamenőleges érvényű jogszabályban, hogy a bankoknak újra kell számolniuk, hogy "kinek jár vissza pénz".

Koronavírus - A gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítő
 
Óriásplakát, hiteltörlesztés
 
Pécs, 2020. május 3. A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akciótervet népszerűsítő óriásplakát Pécsen 2020. május 3-án. MTI/Sóki Tamás
Fotó: Sóki Tamás / MTI
 

 

Ugyanis nem egyszer kerültek nehéz helyzetbe a moratóriumba kerültek, mivel a moratórium alatt is "ketyegett a szerződés szerinti (ezekben az esetekben jellemzően magas) kamat", és "bár a bankok kamatos kamatot nem számíthatnak fel, annál nagyobb ajándékot nem is lehet adni a bankrendszernek, mint a haladék felé terelni az adósokat, mert majd az adósok jó nagy veszteségeket szenvednek el" - értelmezte a helyzetet a lap.

Ezért a rendelet szerint a bankoknak a haladékosoknál újra kell számolni a kamatot, "hogy a piaci átlagos kamatnál többet vagy kevesebbet számolnak fel, és ha többet, akkor legyen inkább az a kisebb kamat releváns". A bankoknak 60 napjuk van a korrekcióra.