„Klubrádió
A lényeg

Vegyifegyver kategóriába tartozó fiolákat találtak az ELTE laboratóriumában

14/09/2023 20:51

| Szerző: Klubrádió

Vegyi fegyvernek minősülő kémiai vegyületeket találhattak az ELTE egyik laboratóriumában – értesült az RTL Híradó. Úgy tudják, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a honvédség szakemberei kedden este vonultak ki a helyszínre, ahol szarint, mustárgázt, illetve tabunt találtak több tucat fiolában.

Az ELTE nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy ezekről az életveszélyes anyagokról van szó, csak azt írták: mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerek miatt riasztották a hatóságokat.

Értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztosították a helyszínt, a talált anyagmaradványokat pedig elszállították bevizsgálásra és megsemmisítésre. Az eset során az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki, így másnap délelőtt zavartalanul folytatódhatott az oktatás és kutatás az épületben.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszából annyi derült ki, hogy az ügyben nyomozás indult, és éppen "a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel" nem árulnak el részleteket.