„Klubrádió
A lényeg

Védett madarakat csapdázott a vadász, három évet is kaphat

12/01/2023 12:21

| Szerző: Klubrádió

A gerendási Széchenyi Zsigmond vadásztársaság területén az utóbbi években rendszeresen tapasztalták védett ragadozó madarak pusztulását a természetvédelmi szakemberek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) környezeti bűnözés elleni nyomozóinak segítségével mozgásérzékelő vadkamerákkal végeztek megfigyeléseket a területen.

A felvételek alapján bizonyosságot nyert, hogy a helyi hivatásos vadász, J. László Imre védett ragadozó madarakat – egerészölyveket – fogott a vadászható ragadozó emlősök gyérítésére használt és engedélyezett élvefogó csapdákkal. A madarakat egy előre erre a célra elkészített hurkos bot segítségével a nyakuknál fogva rángatta ki a csapdából, amellyel felesleges szenvedést, maradandó sérüléseket és feltételezhetően a madarak pusztulását is okozta. A madarakat magával vitte.

 
Forrás: MME-NNI
 

A csapdába esett madarak többségében egerészölyvek voltak, amelyeknek természetvédelmi értéke egyedenként 25 000 forint. A nyolc állat vonatkozásában így összesen 200 000 forint értékű természetkárosítás bűncselekményének gyanúja áll fenn, aminek a büntetési tétele akár

három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Az 57 éves férfit a KR NNI környezeti bűnözés elleni nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki, bűnösségét azonban egyelőre nem ismerte el. A nyomozás során a férfival szemben beszerzett bizonyítékok a férfi bűnösségét támasztják alá. A nyomozás befejezésével az iratokat vádemelési célból megküldték a Békéscsabai Járási Ügyészségnek – tájékoztatta a Klubrádiót Orbán Zoltán, az MME szóvivője.