„Köszönjük,
A lényeg

Varga Judit az 56-os megemlékezésen: Békét akarunk!

24/10/2022 07:38

 | Szerkesztő: Bohus Péter

Varga Judit igazságügyi miniszter Amerikában töltötte a hétvégéjét, és az MTI szerint a New Jersey-beli magyarok ünnepi megemlékezésén Passaic-ban tartott beszédet a Szent István Magyar Katolikus Templom szentmiséje után. Szerinte október 23-án a magyar összetartozást is ünnepeljük. Akik elmenekültek és szétszéledtek a nagyvilágban, azok számára a templomok voltak a mentsvárak, ahol közösséggé tudtak kovácsolódni. Az erős közösségek korunk viharaiban is erős támaszai maradnak a nemzetnek - mondta Varga.

 
Varga Judit Passaic-ban 

Forrás: Varga Judit Facebook

Varga Judit úgy véli, hogy a magyarokat a szabadságvágy mellett leginkább a békére való törekvés határozza meg, mert a keresztény szabadság eszméjének legfontosabb pillére a béke. "Ez a magyar törekvés pedig talán soha nem volt annyira értékes, mint napjainkban" - mutatott rá.

A Magyarország szomszédságában zajló fegyveres konfliktus miatt - a történelmi tapasztalatok alapján is - a magyarok azok, akik legőszintébben mondhatják ki: békét akarnak. A magyaroknak most mindenkinél higgadtabban és erélyesebben kell kitartaniuk álláspontjuk mellett, nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban, mondta.

Ki kell mondanunk: azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat követelünk - fogalmazott az igazságügyi miniszter. Az Ukrajnával való szolidaritás keresztény kötelességünk, ahogy a békére való törekvésük is - tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, ugyanakkor a leghatározottabban ítéli el az orosz agressziót minden fórumon.

A miniszter az ünnepség után Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövettel és Pásztor István New York-i magyar főkonzullal megkoszorúzta az 1987-ban felavatott 1956-os magyar szabadságharcos emlékművet Passaic város emlékparkjában.

Az ünnep előestéjén, New Yorkban a magyar főkonzulátuson rendezett eseményen Varga Judit többi között megemlékezett a közelmúltban elhunyt Wittner Máriáról, a szabadságharcosról és a megtorlás áldozatáról. Kijelentette, hogy Wittner Mária élete és a rendszerváltozás utáni szerepvállalása igazolta, törekedni kell arra, hogy 56' szellemisége a mindennapok része maradjon.