„Támogassa
A lényeg

Váratlanul kiírták az Örkény Színház igazgatói pályázatát, Mácsai Pál nem indul

9/10/2023 14:28

| Szerző: Klubrádió

Váratlanul kiírták a budapesti Örkény Színház igazgatói pályázatát, hogy még időben megtalálják a negyedik ciklusát töltő Mácsai Pál utódját – írta meg az Index. Mácsai megbízása 2025-ig tart, de egy évig együtt akar dolgozni leendő utódjával.

A színész-rendező negyedik igazgatói ciklusát tölti az Örkény Színház élén, megbízatása 2025-ig tart, a most kiírt munkakörre pedig a dokumentumok szerint 2025. március 1-jétől öt évre keresnek vezetőt, így nem arról van szó, hogy Karácsony Gergely főpolgármester, illetve a városvezetés korábban cserélné le az Örkény első emberét.

Mácsai nem akart nyilatkozni a lapnak, de annyit elmondott, hogy az új és régi igazgató jó egy évig együtt fog dolgozni, együtt összeállítva a 2024/2025-ös évadot, és biztosan lesz olyan színházi pályázat, ami a szakmai kontinuitást biztosítja. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy ő maga nem pályázik.

Lehetséges utódként Gáspár Máté kulturális menedzser, a Budapest Brand programigazgatója neve került szóba, szakmai körökben pedig az Örkény színművészéé, Polgár Csabáé.

A korai kiírás legfontosabb oka nyilvánvalónak tűnik: a főváros ezzel kívánja talán biztosítani, hogy a 2024. június 9-i önkormányzati választás eredményétől biztosan ne függjön a fővárosi fenntartású teátrum jövője, hiszen a közgyűlés esetleges kormánypárti többségűvé válása nyilvánvalóan átírhatja a terveket.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon reagált, közölte: "Köszönet, tisztelet és nagyrabecsülés – mindez, és még ennél is több illeti meg Mácsai Pált színművészként és színházigazgatóként, mindazért, amit az Örkény Színházért, a közönségért és a közösségért, vagyis Budapestért tesz. (...) A most kiírt igazgatói pályázat azt a célt szolgálja, hogy a Mácsai Pál által megkezdett művészi munka, a nézőket is jól szolgáló átmenet biztosításával folytatódhassék az Örkényben, az ország egyik leginnovatívabb, leginkább sokszínű színházi műhelyében.

(forrás: Index.hu, kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)