„Klubrádió

Várandósoknak nem ajánlják az oltást

23/12/2020 13:38

| Szerző: Klubrádió

Müller Cecília szerint 25 oltóhely kialakításán dolgoznak az ünnepek alatt is, hogy országszerte elérhető legyen a védőoltás, illetve, hogy december 26-án érkezik Magyaroeszágra az első, tízezer adagot tartalmazó Pfizer-szállítmány. Bár nem tudni, mikor kezdődik az oltás, annak menetét is ismertette az országos tisztifőorvos. Azoknak, akik várandósok, vagy gyermeket terveznek a következő 2-3 hónapban, nem ajánlják az oltást.

Bár az új fertőzöttek száma napok óta stagnál, enyhén csökkenő tendenciát mutat, de a környező országok számait figyelve láthatjuk, vigyázni kell, kezdte szerdai sajtótájékoztatóját az országos tisztifőorvos – írja a 444. Hétezer alá csökkent a kórházban ápoltak száma, jelenleg 465-en vannak lélegeztetőgépen, tette hozzá Müller Cecília. 

A Pfizer vakcina részletes leírása már megérkezett Magyarországra. Ez alapján fogják tájékoztatni a lakosságot az oltás pontos menetéről. A portál szerint azt ugyan nem tudni, hogy az átlagpolgár számára mikor lesz elérhető, Müller hosszan és részletesen beszélt a vakcinalásról.

Többek közt elmondta, hogy az ünnepek alatt is dolgoznak a 25 oltóhely kialakításán, hogy országszerte elérhető legyen a védőoltás, illetve, hogy december 26-án érkezik az első Pfizer-szállítmány, ami tízezer adagot tartalmaz.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
 Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Müller közölte: Az oltás előtt mindenkinek kérdőívet kell kitöltenie, mert vannak betegségek, amik mellett nem lehet beadni. Azokkal, akik megfeleltek a teszten, beleegyező nyilatkozatot íratnak alá. Majd húszperces megfigyelés következik. Az oltandók szabadon választhatnak, hogy a jobb vagy a bal karba az injekciót. Az esemény után minden beoltott oltási kártyát kap. 21 nap múlva pedig információt, hogy mikor kapja az ismétlő oltást. 

Hozzátette, várandósoknak, és azoknak, akik gyermeket terveznek a következő 2-3 hónapban, nem ajánlják az oltást.