„Klubrádió
A lényeg

Valóban támadás miatt állt le az előválasztási rendszer

27/09/2021 13:38

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki előválasztás első napján lehalt az online rendszer. Azóta független szakértők is megvizsgálták, köztük Frész Ferenc kiberbiztonsági szakértő, aki megállapította, hogy "minden kétséget kizáróan támadássorozat valósult meg az előválasztást kiszolgáló infrastruktúra ellen" Az előválasztást  lebonyolítást szervező aHang hétfőn közölte, hogy "nyilvánvaló, hogy ezek a támadások a legfontosabb pillanatokra voltak időzítve".

Főpolgármesteri előválasztás Budapesten 2019
 
Előválasztás 2019
 
2019. június 20-án elkezdődött a főpolgármesteri előválasztás második fordulója. A választók a Széll Kálmán téren állnak sorba.
Fotó: Fórizs Mátyás / Klubrádió
 

A szerverszoba-szolgáltató infrastruktúráját terhelte túl a támadás, ami ellen más konfigurációval sem tudtak volna semmit tenni, és rendszereik eredetileg tervezett kapacitása bőven kiszolgálta volna az előválasztás megvalósítását. De a nem tervezett hálózati terhelés miatt nem tudta feladatát ellátni.

A megnövekedett forgalom 41%-a nem rendeltetésszerű volt. Ugyanakkor elismerték a szervezők, hogy a szerverek internetkapcsolatát alulméretezték, ez és a belső szinkronizáció hiányának együttese okozta a leállást.

Az aHang a teljes jelentést megküldte a nyomozó hatóság részére is, illetve teljes terjedelemben elérhetővé tették a nyilvánosságnak is.