„Klubrádió
A lényeg

Választási csalást sejtenek az EP-képviselők, teljes körű megfigyelést kérnek április 3-ára

19/01/2022 10:56

| Szerző: Klubrádió

Kedden 62 európai parlamenti képviselő írt levelet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ/ODIHR) igazgatójának, melyben azt kérik, hogy a szervezet küldjön teljes körű választási megfigyelő missziót a magyarországi parlamenti választás napjára – írja a Népszava.

A képviselők azzal magyarázzák kérésüket, hogy szerintük "nem a legmagasabb szintű demokratikus normák szerint” fognak lezajlani a választások

"A választási megfigyelők már eddig is jelentős aggályokat fogalmaztak meg a 2018-as magyarországi választások tiszta lebonyolításával kapcsolatban. Orbán Viktor miniszterelnök azóta is következetesen támadja a demokráciát hazájában. Független megfigyelőkre van szükségünk, hogy tudjuk, mi történik Magyarországon idén tavasszal. A választási manipulációk masszívan károsítanák az európai demokráciát. Az Európai Unió csak akkor demokratikus, ha a demokrácia minden tagállamban működik” – nyilatkozta a német zöldpárti Daniel Freund, a Népszavához eljuttatott levél egyik aláírója.

Már a 2018-as választások után is azt állapította meg az EBESZ korlátozott megfigyelő missziója, hogy "a megfélemlítő és idegenellenes retorika szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek”, illetve a magyar kormány által a közvélemény tájékoztatására szánt kampányokra fordított túlzott kiadások pedig "jelentősen veszélyeztették a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezzenek”. A választási megfigyelők kritikaként említették még "az átláthatóság általános hiányát” és "az erősen polarizált és kritikai elemzést nélkülöző" médiatudósításokat – írja a lap.

Választás 2018 - A Fidesz eredményváró rendezvényeBudapest, 2018. április 8. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b4) és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (b3) a Kossuth-nótát énekli a párt választási eredményváró rendezvényén a Bálna Budapest rendezvényközpontban az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Mellettük Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője (b) Semjénné Menus Gabriella, Semjén Zsolt felesége (b2), Novák Katalin, a Fidesz alelnöke (j2) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

A levél írói szerint a helyzet azóta még súlyosabb lett: megemlítik a választási törvény 2020-ban, rendkívüli helyzet idején, nyilvános konzultáció nélkül elfogadott – a kormánypártnak kedvező – módosítását, illetve a lakcímlétesítéssel kapcsolatos törvénymódosítást is, ami megkönnyíti a fiktív lakcímek regisztrációját.

"Mindezek fényében úgy gondoljuk, kulcsfontosságú, hogy a magyar választási folyamat valamennyi jelentős aspektusát nyomon kövessék: a jogalkotási keretet, a jelölt- és választói regisztrációt, a kampányt, a média szerepét (beleértve az átfogó médiafigyelést), a választási adminisztrációt, a választási viták rendezését, a nők és a nemzeti kisebbségek részvételét, valamint a szavazás, a számlálás és az adatok összesítésének folyamatát a választás napján, továbbá a választást követő panaszok és fellebbezések ellenőrzését egy teljes körű választási megfigyelő misszió segítségével” - áll a 19 tagállamot és öt EP-frakciót képviselő politikusok által írt levélben.

Az aláírók között szerepelnek a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői, de a szélsőjobb és az euroszkeptikus frakcióhoz tartozó politikusok nem írták alá.