„Támogassa
A lényeg

Úszás: megtiltják a transzneműek indulását a nőknél

20/06/2022 07:33

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Nemzetközi Úszószövetség arról döntött vasárnap, hogy azok, akiknél 12 éves korig nem történt meg a nemváltás nem, az úszóversenyeken indulhatnak nők között - írta budapesti tudósításában az AP amerikai hírügynökség. Jelenleg Budapesten rendezik vizes vb-t, ahol az új gender-szabályozás életbeléptetésről a tagság 72%-a döntött.

Vizes vb 2022 - Úszás
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. június 19. A svéd Sophie Hansson a női 100 méteres mellúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. MTI/Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor
 

 

A döntés nem jelenti azt, hogy ezzel ők bátorítanák a transzneműek 12 év előtti nemváltását, írja közleményében a szervezet, hanem csak azt mondják, amit a tudósok is, hogy a pubertás utáni nemváltás olyan előnyöket jelent, amely – a FINA szóvivője szerint – nem fair a többiekkel szemben. Azt is hozzáteszik, hogy egyáltalán nem szorgalmazzák, hogy 11 évesen bárki is eldöntse és lezárja ezt a kérdést, és remélik, hogy erre nem is adnak majd lehetőséget az egyes országok vezetői, de a sportágak tekintetében merőben más a helyzet. Létrehoznak egy úgynevezett ’nyílt verseny’-szám kategóriát, amelynek szabályait az élethez igazodva az elkövetkező fél évben fogják véglegesíteni különféle szakértőkből alakuló csoportok, köztük az atlétikai, emberjogi, gyógyszer- és tudományos szakértőkből állók.