„Klubrádió
A lényeg

Az ukrán miniszterelnök-helyettes keményen kritizálta a magyar kormány háborús hozáállását

23/03/2022 12:12

| Szerző: Klubrádió

"Nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között" – mondta Irina Verescsuk, Ukrán miniszterelnök-helyettes. Egy nappal korábban Orbán Viktor közölte, hogy a csütörtöki NATO-csúcson nem akar légtérzárat Ukrajna felett, az EU-csúcson pedig azt sem támogatja, hogy a szankciókat kiterjesszék az orosz gáz- és olajbehozatalra.

Verescsuk kedden délelőtt még finoman bírálta a magyar álláspontot: "Ne provokáljuk Oroszországot. Ez egy elég általános érv akkor, ha több teret akar adni valaki az orosz agresszióra" - mondta. Délután viszont már a politikus az oldalán jóval keményebben nekiment a magyar kormánynak.

"Ahogyan a magyar vezetés az utóbbi időben Ukrajnát kezeli az még annál is rosszabb, mint amit néhány orosz szatellit állam csinál a volt Szovjetunóból. Ez egy egészen kellemetlen meglepetés, főleg az ukrajnai magyaroknak, akik közül sokat személyesen is ismerek. Magyarország nem támogatja a szankciókat, nem szállít fegyvereket, nem engedi át más államok fegyverszállítmányait, gyakorlatilag mindenre nemet mond. Nagyon kicsi a különbség Budapest hivatalos retorikája és a nyíltan oroszbarát álláspont között” – írta. 

Irina Verescsuk Fotó: Facebook
 

Majd Orbánék okait is találgatta: "Mert kedvezményes orosz gázt akarnak? Vagy mert titkon még a mi Kárpátaljánkról álmodoznak? (...) Ők akarnak lenni azok, akik hátba szúrnak minket, miközben szorult helyzetben vagyunk? Miért? Egy kis orosz apróért?”.

"Magyarországnak egyszerűen csak a jó oldalra kellene állnia, a civilizált világ oldalára. Ne ismételjék meg a második világháború idején elkövetett hibákat, amikor Magyarország rosszul választott. A helyes választás mindig nehéz először, de aztán könnyű követni” – üzente Verescsuk.

(via 444)