„Klubrádió
A lényeg

Ukrán külügy: Orbán az orosz propagandát ismétli

24/07/2022 13:03

| Szerző: Klubrádió

"A szankciók hatékonyak, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet Ukrajna elleni hadviselési képességét. A fegyverek biztosítása Ukrajnának megmenti az ukránok életét. Ha a szankciók és a fegyverek hatástalanok lennének, a Kreml nem vetne be hatalmas erőforrásokat lejáratásukra, nem próbálta volna megállítani őket" – írja Facebook-oldalán Oleg Nikolenko, ukrán külügyi szóvivő, reagálva Orbán Viktor tusványosi beszédére.

Oleg Nikolenko, ukrán külügyi szóvivő szerint az orosz propaganda klasszikus példája, hogy Orbán Viktor azt mondta, a szankciók rosszak és nem rázták meg Oroszországot – írja a 444.

A magyar miniszterelnök tusványosi beszédében többek közt arról beszélt, hogy szerinte a Nyugat elszámította magát, a szankciós politikája és Ukrajna felfegyverzése rossz politika, és az oroszokat nem lehet legyőzni.

Nikolenko ennek élesen ellentmondva azt írja: "A szankciók hatékonyak, jelentősen csökkentették az orosz hadigépezet Ukrajna elleni hadviselési képességét. A fegyverek biztosítása Ukrajnának megmenti az ukránok életét. Ha a szankciók és a fegyverek hatástalanok lennének, a Kreml nem vetne be hatalmas erőforrásokat lejáratásukra, nem próbálta volna megállítani őket."

Azt is hangsúlyozta, hogy Európa nem a szankciók, hanem az orosz hibrid háború miatt van gazdasági válságban. "Az Orosz Föderáció cirkálórakétákkal támadja Ukrajnát, Európát pedig a magas gázárakkal. Ezek mind egyetlen orosz terv elemei, amelynek célja, hogy aláássák a békét és a jólétet az európai országokban."

Szerinte az nem állítaná helyre a békét, ha szemet hunynánk Oroszország ukrajnai bűntettei előtt.

"Béke és stabilitás nélkül Ukrajnában nem lesz béke és stabilitás Magyarországon sem, de általánosságban Európában. Európa stratégiájának a közös határozott fellépésen és az egységen kell alapulnia, hogy segítsen megállítani a háborút és felelősségre vonni Oroszországot bűneiért. Hálásak vagyunk európai partnereinknek a rendíthetetlen álláspontjukért. Együtt biztosan legyőzzük Oroszországot, a magyar kormányfő az orosz hadseregnek "aszimmetrikus előnyének" félelmei ellenére" – írja.