„Klubrádió
A lényeg

Újabb ponton szivárog az Északi Áramlat

29/09/2022 09:07

| Szerző: Klubrádió

Egy újabb, negyedik ponton is szivárog a gáz az Északi Áramlat vezetékből.

A Sky News a svéd parti őrség közlésére hivatkozva azt írja, hogy egy negyedik helyszínen is szivárgást észleltek a gázvezeték páron. 

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, két helyen szivárgást észleltek az Északi Áramlat 1 gázvezeték vonalán. A Svéd Tengerészeti Hivatal szerint a szivárgások az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő cég által üzemeltetett vezeték Balti-tengeri szakaszán, a Dániához tartozó Bornholm-szigethez közeli csőszakasz két, egymáshoz közel eső pontján, a svéd és a dán gazdasági övezetben történtek. Az esetre egy nappal azután derült fény, hogy az Északi Áramlat 2-n is szivárgást észleltek.

A hvg.hu összefoglalója szerint hétfőn dán és svéd földrengéskutatók is erős lökéshullámokat érzékeltek az Északi Áramlat vezetékeinél észlelt gázszivárgások környékén. A svédországi Állami Szeizmológiai Központ munkatársa akkor azt nyilatkozta: "Kétség sem férhet hozzá, hogy ezek robbanások voltak."

Nemes Gábor, a Klubrrádió tudósítója pedig arról számolt be, hogy komolyan vehető szakemberek egybehangzó véleménye szerint Moszkva lehet a felelős a rongálásokért.

 

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!