„Támogassa
A lényeg

Újabb milliárdok a debreceni egészségügyi kutatóüzemre

19/12/2023 10:01

| Szerző: Klubrádió

A hétfő este megjelent kormányhatározat szerint a 7,4 milliárddal indult, aztán 9,3 milliárdra emelt ráfordítási keret most újabb 2,2 milliárddal, 11,5 milliárd forintra nő az Európai Unió alapjaiból támogatott Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében – írja a hvg.hu. A Debreceni Egyetemen a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató középüzem létrehozásának és Gyógyszertudományi Kar építésének „célja egy olyan integrált kutatási-oktatási és gyártó infrastruktúra létrehozása, amely az ipar és az akadémiai szektor összehangolt együttműködésével teremti meg az egészségipari kutatások szintlépéséhez szükséges feltételeket, egyszersmind gyártókapacitást biztosít az innovatív egészségipari termékek számára”.

A lap arra is rámutatott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy 2022 végén már termelni fog a kiemelt beruházássá nyilvánított gyár, de eddig egyetlen adagnyi oltóanyag sem készült el.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, 2020. decemberben alapítottak egy céget Oltóanyaggyár Zrt. néven, a szakértők már akkor azt mondták, legalább egy év kell a gyártás beindításához, de inkább több.

Ellenzéki politikusok többször is hangot adtak aggodalmuknak, hogy fideszes kifizetőhely lesz a beruházásból.

A cikk megjelenését követően a Debreceni Egyetem levelet írt szerkesztőségünknek, amelyben azt írják: "a többlettámogatást a Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató középüzem és a Gyógyszerésztudományi Kar építésére kapta a Debreceni Egyetem, nem a Nemzeti Oltóanyaggyárra".