„Klubrádió
Reggeli gyors

Debreceni vakcinagyár: nem lehet egy helyen gyártani

18/05/2021 12:23

Az egészségügyi közgazdász szerint ma már nem nemzeti szinten működik az oltóanyaggyártás, hanem nemzetközi hálózatba kell bekapcsolódni. A Debrecenbe tervezett oltóanyaggyár egy nemzeti műhely lesz, de nem tud egyedül beszállni a versenybe. 

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdásza arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy 100 nap múlva Debrecenben leteszik a Nemzeti Oltóanyag gyár alapkövét. Szerinte "érthető a nemzeti vonulat, mivel minden ország szeretné magát függetleníteni a nagyoktól, és vészhelyzet esetén hamar hozzájutni a megfelelő oltóanyaghoz. De a vakcinagyártás sem lehet nemzeti szinten megoldani".

2021. május 18. Reggeli gyors - részlet 21.05.18. Rékassy Balázs
07:56
00:00

"Mi, büszkén, magyar narancsot akarunk előállítani", utalt Rékassy a Tanú című filmre.

Ugyanakkor az tény, hogy van hagyománya az elmúlt 100 évben a magyar vakcinagyártásnak: a diftéria, szamárköhögés és például influenza esetén is. "De ma már a vakcinagyártás nem olyan dolog, hogy a nulláról a végtermékig egy helyen elő tudok állítani egy vakcinát, hanem mint az autógyártásnál, több helyről érkeznek hozzávalók. Az AstraZeneca is - az adenovírusgyártótól az ampulláig - 12 különböző helyről jön össze" - mondta a szakember.

"Biztos vagyok benne, hogy egy helyen nem lehet így legyártani".

Van itthon annyi szellemi háttér, és a debreceni egyetemmel a beruházók szerinte az influenzavakcina alapján, egy sejtvonal alapú vakcinafejlesztés hagyományos technológiáján fognak elindulni. De hova fut majd ki, azt ő sem tudja. "Ehhez szellemi tudás és tőke kell".

Rékassy szerint kell hogy legyen itthon egy kutatói, szellemi műhely, egy alap. De a kutatásokat, fejlesztéseket elszigetelve nem lehet véghezvinni: nemzetközi kutatói hálózatba kell betagozódni.

"Klassz a nemzeti büszkeség, de ma már nemcsak a vakcina, hanem minden gyógyszergyártás nemzetközi szinten folyik. Ilyen jellegű a tudás" - mondta.