„Klubrádió
A lényeg

Újabb kormánypárti kávézó készül 240 millió közpénzből

16/07/2021 13:48

| Szerző: Klubrádió

A Scruton nevű, kormánytagok által is reklámozott, közpénzből épült „konzervatív kávézó és közösségi tér” testvért kap a Belvárosban. A miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István érdekeltsége, a Market Zrt. alakítja majd ki, csaknem 240 millió forint közpénzből – írja a 24.hu.

A Belvárosban terjeszkedik a Scruton: a Veres Pálné utcában készül az újabb, az úgynevezett Károlyi-bérház földszintjén és pinceszintjén. A 24.hu hívja fel a figyelmet arra, hogy a nettó 430 négyzetméter alapterületű újabb kulturális közösségi tér és kávézó kialakítási munkálatait a Market Építő Zrt. végzi el bruttó 239,1 (nettó 188,2 millió) forintért. Közpénzből.

Ugyanis júniusban a K-Monitor korrupcióellenes szervezet jelezte, hogy a Batthyány Lajos Alapítvány tavaly 3,4 milliárd forintos vagyont kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától, beszámolójukból pedig az is kiderült, hogy nagyjából milyen körnek osztották tovább a pénzt. 600 millió forintot kapott például az addig teljesen ismeretlen, a Scruton kávézót üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Kft. A kávézót a tavaly elhunyt brit konzervatív filozófusról, az Orbán Viktorral is jó viszonyt ápoló Roger Scrutonról nevezték el. 

Az Apriori Cultura Nonprofit Kft. tulajdonos-ügyvezetője ekkoriban még Szalai Zoltán, a több százmilliárd forintnyi közpénzzel megkerülhetetlenné duzzasztott Fidesz-közeli elitképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója volt. Június 1-jén  kft. 50-50 százalékban Dr. Pesti Ivett és Fejérdy Zsófia Ágnes tulajdona lett. Dr. Pesti Kocsis Máté polgármestersége alatt volt a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatóságának elnöke, Fejérdy pedig egy jó kormányzati kapcsolatokkal bíró reklámcég tulajdonosa, és 2019 óta az Apriori Cultura felügyelőbizottsági tagja.

Az első, Zoltán utcai Scrutont több kormánytag reklámozta a közösségi oldalán, itt kávézik az Instagram-posztja szerint Rácz Zsófia helyettes államtitkár is:

Bár a törvény betűje szerint 5 céget kértek fel ajánlattételre, végül mindössze két ajánlat érkezett be: az Orbán Viktor barátjaként is ismert Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt.-é és az egri Euro Campus Kft.-é (amely Mászáro Lőrinc vállalataival is együttműködik). A kávézó egy korábbi CBA helyén nyílik meg.

(Flickr.com)