„Klubrádió
A lényeg

Új Tisza-híd épül Tokajnál

21/03/2022 09:38

| Szerző: Klubrádió

A 39-es út meghosszabbításával Tokaj térségében épülhet meg a Tisza legújabb hídja, amely csökkentheti Tokaj és a városban lévő híd forgalmát.

A pályázati kiírás szerint mintegy 40 kilométeren vadonatúj nyomvonalon épül kétszer egysávos út, 10 kilométeren pedig az eddigit újítanák fel. Tokaj térsége és Tiszanagyfalu között 190 méter hosszú új Tisza-híd épül, valamint egy 4,3 kilométer hosszú kerékpárút is készül – írja a Boon.hu.

A nemrég felújított Erzsébet királyné tokaji Tisza-híd már csúcsra járatódott. Fotó: Facebook
 

A tervezett nyomvonalon a kétsávos úton, hídon és kerékpárúton kívül 23 szintbeni csomópont kialakítása, 20 híd és felüljáró, 2,1 kilométernyi zaj-, illetve madárvédő fal megépítése, valamint közműkiváltás szükséges.

A tervezési folyamat során figyelembe kell venni, hogy a terület nagy része nemcsak a világörökség része, hanem régészetileg kiemelt, természetvédelmi és Natura 2000 minősítésű térség is. Vízgazdálkodási és árvízvédelmi szempontból pedig fontos az árvízi biztonság megőrzése, az ivóvízbázisok fokozott védelme, az Encs mellett található gibárti ipari műemlék vízerőmű megőrzése.