„Támogassa
A lényeg

Tűzszünetre szólított fel Gázában az amerikai elnök

2/11/2023 14:42

| Szerző: Klubrádió

Több száz külföldi útlevéllel rendelkező palesztin hagyhatta el a Gázai övezetet. Közben már Gázaváros kapujában állnak az izraeli egységek.

Az amerikai elnök humanitárius tűzszünetre szólított fel az Izraeli és a Hamász közötti háborúban. Joe Biden szerint ennek célja lenne, hogy a terroristák szabadon elengedhessék a Gázában fogvatartott túszokat. Washington korábban Jeruzsálem álláspontját osztva a kérdésben nem támogatta az azonnali tűzszünetre vonatkozó kéréseket.

Több mint háromszáz külföldi, főleg brit és amerikai útlevéllel is rendelkező hagyhatta el a Gázai övezetet a Rafah-i átkelőn, Egyiptom irányába. Rajtuk kívül 76 sebesült is távozhatott. Az amerikai elnök szerint a fejlemény a háttérben zajló intenzív diplomáciai erőfeszítéseknek köszönhető.

Tovább támadta a Hamász katonai infrastruktúráját az izraeli hadsereg Gázában. A terrorszervezet azt állítja, hogy mintegy 200 palesztin vesztette életét az övezet északi részén, a dzsabálíjai menekülttáborban az elmúlt két napban. A sebesültek száma is 700 feletti és sokan rekedtek a romok alatt – a tájékoztatás alapján.

Izraeli-palesztin konfliktus
 
A gázai Al-Ahli baptista kórház
 
 Megsemmisült járművek a gázai Al-Ahli baptista kórháznál, miután az épületet rakétatámadás érte 2023. október 17-én. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást, amelynek legkevesebb ötszáz halálos áldozata, illetve sebesültje van. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Fotó: Mohamed Szaber
 

Gáza város kapujában állnak az izraeli egységek. Állításuk alapján a szárazföldi műveleteket is tartalmazó csapásokkal az elmúlt öt napban felszámolták a Hamász jelentős erőit, és megtámadták stratégiai létesítményeit. A közlés szerint a csapatok észak Gázában áttörték a terroristák védelmi vonalát, de közben 17 katonát vesztettek az előrenyomulás során. 

Aggódik az Izrael és a Hamász közötti háború fejleményei miatt Ferenc pápa, aki minden nap telefonon beszél a Gázában található katolikus plébániával, ahol több mint ötszázan találtak menedékre. A katolikus egyházfő a kialakult helyzetben két egymás mellett élő állam létrehozatalát nevezte legbölcsebb megoldásnak, és ezzel egy időben rendkívüli státuszt szorgalmazott Jeruzsálem városának.