„Klubrádió

Trump még mindig nem adta fel Pennsylvaniát

21/12/2020 12:38

| Szerző: Klubrádió

Amennyiben az elnök keresete ezúttal sikeres lesz, és Pennsylvania 20 elektori szavazata mégis valamilyen módon az elnököt támogatná, az is kevés volna az eredmény megfordításához.

Donald Trump amerikai elnök kampánycsapata ismét keresetet nyújtott be a szövetségi legfelsőbb bírósághoz, amitől azt reméli, hogy megfordul a november 3-i elnökválasztás eredménye, miszerint ellenfele, a demokrata párti Joe Biden győzött.

Trump ügyvédje közleményben jelentette be: követelik a legfelsőbb bíróságtól, hogy változtassa meg azokat az ítéleteket, amelyekben egy pennsylvaniai bíróság értelmezte a tagállami levélszavazás szabályait. Az elnök szerint a pennsylvaniai levélszavazatok szabálytalanok voltak, így nem szabadna figyelembe venni azokat. Hozzátette, bármilyen jogorvoslatot elfogadnak, azt is, hogy a pennsylvaniai törvényhozás állapítsa meg, melyik jelölt győzött az államban, ne pedig a helyi választási bizottság.

 
Donald Trump
Forrás: Flickr.com
 

A 444 cikke szerint Trump kampánycsapata és támogatóinak köre szerte az országban különböző bíróságokon sok olyan pert indított, amelynek az eredmény megváltoztatása volt a célja. December elején Texas állam fordult a legfelsőbb bírósághoz azzal, hogy érvénytelenítse Biden győzelmét négy másik tagállamban. Ehhez a keresethez sokan csatlakoztak, köztük Trump kampánycsapata is. A bíróság elutasította a keresetet.

A portál azt is megjegyzi: nagyon valószínű, hogy a bíróság elutasítja a keresetet, de ha Pennsylvania 20 elektori szavazata mégis valamilyen módon az elnököt támogatná, az is messze kevés volna az eredmény megfordításához.