„Klubrádió
A lényeg

Tovább szigorítják a gyerekvédelminek nevezett törvényt

12/04/2024 08:01

| Szerző: Klubrádió

Idén radikálisan nőtt a pedofil bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentések száma. Az államtitkár szerint további szigorítások jönnek.

Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszámolója szerint idén már 444 ilyen ügyben indult büntetőeljárás, összesen pedig 1035 hasonló ügyben nyomoz a rendőrség. Elmondta azt is, hogy idén radikálisan nőtt a pedofil bűncselekmények gyanúja miatt tett feljelentések száma, szerint az utóbbi hónapok erőteljesebb hatósági fellépése miatt biztosan csökkenni fog a latencia a hasonló bűntettek esetén, kevesebb lesz a felderítetlen ügy – írja a hvg.hu.

Elmondása szerint

  • a legtöbb alkalommal gyermekpornográfia miatt indultak eljárások, ez pedig az esetek több mint felét teszi ki,
  • több mint 10 százalék a szexuális kényszerítés okán folytatott eljárások aránya,
  • ezt követik a szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatti ügyek,
  • illetve a gyermekprostitúció kihasználása.

Az eddigi tapasztalatok szerint a bűncselekmények nagyobb része otthoni környezethez köthető, ezt követik a gyermek- és ifjúságvédelmi intézetekben és a gyermekotthonokban, az általános iskolákban, illetve a nevelőotthonokban megtörtént esetek – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Rétvári beszélt a gyermekvédelminek nevezett törvény sokat emlegetett szigorításáról is, erről azt mondta, hamarosan az Országgyűlés elé kerül a szigorításról szóló törvényjavaslat.