„Klubrádió
A lényeg

Törvénysértő módon hallgatták ki Fekete-Győrt

14/07/2021 16:17

| Szerző: Klubrádió

Törvénysértő módon hallgatták ki Fekete-Győr Andrást, a Momentum elnökét – közölte szerdán a párt a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség levele alapján. Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András májusban festette fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium elé a #FREENAVALNY (Szabadságot Navalnijnak!) feliratot, hogy szolidaritásáról biztosítsa az életveszélyben lévő orosz ellenzékit.

Fekete-Győr András szerdai Facebook-posztjában azt írta: azért tiltakoztak, mert a máskor olyan harcosnak mutatkozó Orbán Viktor és Szijjártó Péter „meg sem mert szólalni” amiatt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „meggyilkoltatni készült a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivistát, Alekszej Navalnijt”. Szerintük egy nyugati, európai országnak ki kell állnia minden szabadságpárti mozgalom mellett, a magyar kormány azonban „a gyilkosság, az orosz diktatúra és Orbán Viktor gyámja, Vlagyimir Putyin oldalára állt”.

Akkor mindhármukat beidéztek a rendőrségre, rongálás vádjával. Pár napja viszont Fekete-Győr megkapta a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség levelét, amelyből kiderült, hogy helyt adtak a panaszának, és kimondták: „az eljárás alá vont személykénti meghallgatásra törvénysértő módon került sor”, a határozat ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak.

Az indoklás egyszerű: a jelentés megállapította, hogy a lemosható festékkel készített felirat semmilyen kárt nem okozott a járdában. Ezért aztán a „helyreállítási" költség jelen ügyben nem értelmezhető, rongálási kár ebben eljárásban nem állapítható meg” – olvasható a politikusnak küldött közleményben.

(Kiemelt kép: Szél Bernadett / Facebook)