„Klubrádió
A lényeg

Több iskolában is letették a munkát a tanárok, 700 hallgató is támogatja a polgári engedetlenséget

21/02/2022 10:55

| Szerző: Klubrádió

"Önállóan, egyenként és jogtudtosan döntöttünk. Akciónk nem a kollégáink, az iskola vezetősége, a tankerület vagy a tanítványok ellen irányul" – jelentette be Némethné Mizda Szilvia, a szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanára, hogy hétfőn 22 tanár polgári engedetlenségből nem veszi fel a munkát, hogy ezzel tiltakozzon az állami megfélemlítés és az ellen, hogy gyakorlatilag megtiltották a tanároknak a sztrájkot. Ők az első vidéki iskolaként csatlakoztak a pedagógusok engedetlenségi mozgalmához.

 

„Jelen pillanatban túlterheltek a tanárok, a gyerekek 7-8 órában tanulnak. Túlterheltek a gyerekek és a pedagógusok egyaránt, a bérezésünk azonban a nullával egyenlő” – mondta egy tanár. 

Nem vette fel a munkát a szigetmonostori Zöldsziget Körzeti Általános Iskola több tanára sem. Közleményükben azt írták, a figyelemfelkeltő akcióban nem tantestületként, hanem egyénenként vesznek részt, akciójuk nem az iskolájukat felügyelő és irányító tankerület, és nem is az iskola vezetősége ellen irányul.

Közben 700 tanárszakos felsőoktatási hallgató is kiállt a tanárok polgári engedetlenségi akciója mellett: "Jelen nyilatkozatunkkal szeretnénk szolidaritást vállalni azokkal a leendő kollégáinkkal, akik az elmúlt napokban polgári engedetlenségi akcióba kezdtek. Támogatjuk őket abban, hogy az alaptörvényben foglaltaknak megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és az abban való részvételnek a jogával”.

Az RTL Híradója szerint hétfőn a Dunakeszi-i Radnóti Miklós Gimnázium, a budapesti Leövey Klára Gimnázium, a Corvin Mátyás Gimnázium, a BGSzC II. Rákóczi Ferenc Technikum, a Fekete István Általános Iskola és a Kempelen Farkas Gimnázium tiltakozik valamint egy zuglói óvoda. Facebook-oldalukra azt írták: "Mi, a Zuglòi Egyesített Òvoda Játékszín Tagòvodájának alulírott dolgozòi 2022. 02. 25-én polgári engedetlenségben veszünk részt. Így csatlakozunk azokhoz a kollégáinkhoz, akik ezzel az eszközzel fejezték ki a Magyar Közlönyben 2022. február 11-én megjelent 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelettel szembeni tiltakozásukat".

(Via 24.hu, Eduline.hu)