„Köszönjük,
A lényeg

TGM: Amit Orbán csinál, az infantilis hazudozás, trükközés hatalom nélkül

26/12/2022 10:34

| Szerző: Klubrádió

Tamás Gáspár Miklós filozófus szerint globális katasztrófa közepén vagyunk, miközben Magyarországon kitört a téboly. A hvg360-nak adott interjúban arról is beszélt, szerinte Orbán Viktornak nincs hatalma, nem számít sokat ebben a pillanatban.

"Globális katasztrófa közepén vagyunk. Nyolcmilliárd ember él a Földön, amely azonban nem tud ennyit eltartani. Itt van a klímakatasztrófa, a járványok, a migránsok iránti gyűlölet, az orosz–ukrán háború, ahol két gyilkos nacionalizmus néz szembe egymással" – fogalmazott Tamás Gáspár Miklós.

"S ha mindez nem volna elég, Magyarországon kitört a téboly" – közölte. Ezt azzal szemléltette, hogy a kormány azt mondja, nem szavazza meg az Oroszország-ellenes szankciókat, miközben éppen megszavazza, és ezt a lakosság fele is elhiszi, pedig hivatalosan is megerősítik, hogy megszavazzák a szankciókat. A katasztrófa gazdasági, morális, politikai, katonai szempontból itt van, és senki nem viselkedik racionálisan – összegezte a filozófus.

"Hol látok fasizmust? Mindenhol. A fasizmus, különösen a posztfasizmus ugyanis nem diktatúra. Sőt: nem is az állam, hanem az erőszakkal, a kirekesztéssel rokonszenvező lakosság követi el" – nyilatkozta. Hozzátette: a posztfasizmus ezt a rettenetes, irracionális lendületet viszi be a közéletbe, aminek a hátrányos megkülönböztetés a legfontosabb alapeleme – lásd migráció, lásd genderkérdés.

Ezzel együtt, mint mondta, az egyének szintjén lát pozitív fejleményeket. Sokakban van indíttatás, hogy szebb, morálisibb, méltóbb életet éljenek. A különböző jogvédő, szociális, emberi jogi, nővédő, kisebbségvédő, környezetvédő vagy helyi kulturális és egyéb szervezetekre érdemes figyelni TGM szerint.

Biztató jelnek látja a tanár-diák-szülő tüntetéseket is, amelyek azt bizonyítják, hogy vannak morális energiák a társadalomban, szépen tudnak viselkedni, nagylelkűen, még közeledni is tudnak egymáshoz, például az egyházi iskolák a világiakhoz. Sőt, szerinte nem csak ellenzékiek és nem csak széplelkek akciójáról van szó; a maradék 8-9 millió ember is szeretne szebb, emberhez méltóbb életet élni, és tesz is lépéseket ez irányban. 

Kitért Orbán Viktorra is: azt mondta, a miniszterelnök nem számít sokat ebben a pillanatban. Amit csinál, az infantilis hazudozás, gyengeség, hatalom nélküli trükközés. Ha Orbánnak lenne hatalma, pár héttel ezelőtt nem mondhatta volna Matolcsy azt, amit mondott (a gazdaság szerinte válságközeli állapotáról) – vélekedett Tamás Gáspár Miklós az interjúban.